Τα τελευταία χρόνια είναι ευρέως αποδεκτό ότι το άγχος και το stress έχουν σημαντική επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό όχι στην αιτιολογία αλλά στην ανάδειξη των υποκείμενων καρδιακών παθήσεων. Υπάρχουν διάφορα είδη stress, όπως το άγχος της εργασίας, το οικονομικό, εξωγενή στρεσογόνα συµβάντα όπως διαζύγια, ενδοοικογενειακές προστριβές, θάνατοι, τραυματισμοί, ασθένειες, βίαια περιστατικά, απώλεια εργασίας, συνταξιοδότηση, επιχειρηματική αποτυχία κ.ά. Ποιο είναι όμως αυτό που επηρεάζει περισσότερο
Με ποιο τρόπο επηρεάζει την Καρδιακή Λειτουργία;
Το stress ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα ορισμένα κέντρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται μια σειρά νευροορμονών, με κυρίαρχες τις κατεχολαμίνες (αδρεναλίνη – nor αδρεναλίνη). Οι ορμόνες αυτές παίζουν καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς (όπως στην επιτάχυνση ή επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού) καθώς και στη λειτουργία των αγγείων (αύξηση ή μείωση της αρτηριακής πίεσης). Θεωρούνται υπεύθυνες για τη γένεση σοβαρών αρρυθμιών αλλά και για τη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας στο τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών που οδηγεί σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Προκαλεί βλάβη στην Καρδιακή Λειτουργία;
Δεν υπάρχουν αρκετές και πειστικές αποδείξεις ότι το stress προκαλεί βλάβη στην καρδιακή λειτουργία όμως πρακτικά έχει αποδειχτεί ότι στα άτομα που ανήκουν στην ομάδα του αυξημένου stress στην εργασία παρουσιάστηκε αύξηση των καρδιακών προσβολών. Επίσης σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετών το stress της εργασίας ως παράγοντας κινδύνου κατατάσσεται τρίτο στην σειρά μετά το κάπνισμα και την καθιστική ζωή.
Συμβάλλει στην εμφάνιση Καρδιακής Προσβολής και Εμφράγματος του Μυοκαρδίου;
Η καρδιακή προσβολή μετά από stress, υπό τη μορφή της θανατηφόρου αρρυθμίας ή του οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου, δεν εξαρτάται μόνον από την ένταση του stress αλλά από την ευαισθησία και την κατάσταση της υγείας του παθόντος.
Μέτρα Προφύλαξης
Εκτός της φαρμακευτικής αγωγής και της ψυχολογικής υποστήριξης χρήσιμα μέτρα πρόληψης αποτελούν μέτρα μείωσης του άγχους όπως η καθημερινή φυσική άσκηση, η σωστή διατροφή καθώς και η επικοινωνία και η κοινωνικότητα.