Τ. 217 7221009    K. 6981049098    Ε. cardio@tsougos.gr   |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ MD, PhD

Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής,

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας EUC

Ιατρός Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Καρδιολόγος MD, PhD

Διευθυντής ΣΤ΄ Καρδιολογικής Κλινικής,

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας EUC

Ιατρός Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Search
Search

Στένωση Καρωτίδων

Carotid stenosis - Tsougos Ilias- Cardiologist

Οι καρωτίδες είναι οι δύο κύριες αρτηρίες στον τράχηλο (λαιμό) του ανθρώπου οι οποίες μεταφέρουν το οξυγονωμένο αίμα προς τον εγκέφαλο. Είναι αρτηρίες μεγαλύτερες σε διάμετρο από τις στεφανιαίες αρτηρίες αλλά όπως και αυτές είναι ευάλωτες σε διάφορους παράγοντες (κάπνισμα, σάκχαρο, δυσλιπιδαιμία, γενετικοί παράγοντες). Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται αθηρωματικές πλάκες στο τοίχωμά τους, οι οποίες μπορεί σταδιακά να στενεύουν την αρτηρία και να την φράξουν τελείως.

Τι είναι;

Η στένωση των καρωτίδων αποτελεί μια ασυμπτωματική νόσο των ενηλίκων και οφείλεται στην αθηρωμάτωση και πάχυνση του ενδοθηλίου (εσωτερικό τοίχωμα των καρωτίδων). Οι αρτηρίες αυτές συμπεριφέρονται όπως όλες οι αρτηρίες του σώματος και ιδιαίτερα της καρδιάς, όσον αφορά την προσβολή τους από αθηροσκλήρωση και δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Στην αγγειακή νόσο των καρωτίδων το κύριο πρόβλημα έγκειται στο ότι υπάρχει ο κίνδυνος ρήξης της αθηρωματικής πλάκας και η δημιουργία θρόμβου. Εάν ο θρόμβος αυτός αποσπαστεί στις αρτηρίες του εγκεφάλου προκαλεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι στενώσεις των καρωτίδων ευθύνονται για το 50% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων ισχαιμικής αιτιολογίας.

Πως προσβάλλονται οι αρτηρίες;

Ο σακχαρώδης διαβήτης, η μη ρυθμιζόμενη αρτηριακή υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή είναι παράγοντες που ευνοούν την αθηροσκλήρωση και δημιουργούν αθηρωματικές πλάκες στο τοίχωμά των καρωτίδων. Αυτές οι πλάκες μπορεί σταδιακά να στενεύουν την αρτηρία και να την φράξουν τελείως. Η ολική απόφραξη που δημιουργείται αργά δεν προκαλεί κανέναν κίνδυνο γιατί δημιουργείται παράπλευρη κυκλοφορία χωρίς ο άρρωστος να παρουσιάζει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Η ξαφνική όμως απόφραξη δημιουργεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πως ανιχνεύονται ο στενώσεις στις καρωτίδες;

Η πιο απλή εξέταση είναι το triplex  καρωτίδων που είναι ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις οποιαδήποτε απεικονιστική τεχνική (αγγειογραφία, μαγνητική ή αξονική τομογραφία) είναι δυνατόν να ανιχνεύσει τις στενώσεις σε οποιαδήποτε καρωτίδα.

Πως αντιμετωπίζονται;

Ο ασθενής δεν θα πρέπει να ανησυχεί όταν η στένωση είναι σταθερή ανεξάρτητα από το βαθμό της στένωσης. Η καλύτερη θεραπεία σ’ αυτήν την περίπτωση είναι η θεραπεία σταθεροποίησης της στένωσης με φάρμακα όπως είναι οι στατίνες (φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη). Είναι επίσης καλό να γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουμε περισσότερο από τις μικρές μη σταθεροποιημένες πλάκες, διότι μπορούν αιφνίδια να σπάσουν και να προκαλέσουν απότομο φράξιμο της αρτηρίας και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πότε είναι επικίνδυνες;

Όταν οι στενώσεις στις καρωτίδες έχουν ανώμαλη επιφάνεια και είναι μαλακές σημαίνει ότι πάνω στην αθηρωματική πλάκα υπάρχει τμήμα θρόμβου ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποκολληθεί να φτάσει στις εγκεφαλικές αρτηρίες, να τις φράξει και να δημιουργήσει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποια είναι η Θεραπεία;

Η αντιμετώπιση της αθηρωματικής νόσου των καρωτίδων ομοιάζει με την θεραπεία της στεφανιαίας νόσου. Διόρθωση όλων των προδιαθεσικών παραγόντων και χορήγηση φαρμάκων όπως τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα (στατίνες) που μειώνουν την κακή χοληστερίνη LDL και αντιθρομβωτικά φάρμακα  όπως η ασπιρίνη και η κλοπιδογρέλη, αποτελούν την θεραπεία εκλογής. Σε περιπτώσεις μεγάλων στενώσεων ύποπτων προς ρήξη χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση ή αγγειοπλαστική με εμφύτευση μεταλλικού πλέγματος (stent), προκειμένου να σταθεροποιηθεί η βλάβη.

Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και ενημερώσεις.


2015-2016

Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια στην  Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό» με κλινικά, και ερευνητικά καθήκοντα  (Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης – ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική  Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας  εφεδρείας ταχυτήτων ροής.

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/05/2015 έως 28/06/2016.

2013 – 2014

Ειδικός Καρδιολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σύμφωνα με τον νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24/30-1-2013, τ. Α΄), άρθρο 34 “Θέματα ΑΕΙ”, παρ. 16.

  • Διενέργεια δυναμικής μελέτη των ασθενών για την ανάδειξη στεφανιαίας νόσου με την χρήση δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας
  • Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων [Καρδιολογική Κλινική (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”]
  • Μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler(TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής (Ερευνητική δραστηριότητα).

2010–2014

Καρδιολόγος Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης,  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”. Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”

2010–2012

Βασικός ερευνητής στη μελέτη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Η μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια». Υπότροφος της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

2008–2014

Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα  της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής)

2008–2013

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», με κλινικά, ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα (θάλαμοι ασθενών, εξωτερικά ιατρεία, καταγραφή ασθενών και δημιουργία βάσης    δεδομένων, σχεδιασμός και διεξαγωγή κλινικών μελετών, εκπαίδευση φοιτητών –   Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και   διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και  διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής .

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/10/2008 έως 28/02/2014.

2004-2008

Ειδικευόμενος στην Καρδιολογία, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»

2004-2004

Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου Α΄ Προπαιδευτικής  Παθολογικής Κλινικής  Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό»

2002-2004

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Μέλος Υπερτασικού  Ιατρείου, «Θριάσιο», Ελευσίνα, με κλινική και ερευνητική ενασχόληση στην υπέρταση (ερευνητικά πρωτόκολλα και πολυκεντρικές μελέτες για τη θεραπευτική δράση  των σαρτανών, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Μελέτης ONTARGET TRANSCEND για την Υπέρταση)

2002-2003

Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Β’ Παθολογική Κλινική, Α’ Παθολογική  Κλινική, Π. Γ. Ν. Ε. «Θριάσιο», Ελευσίνα

2001-2002

Στρατιωτική θητεία στο Ελληνικό Ναυτικό (Ιατρός Νοσοκομείου Πόρου,   Τμήμα Επειγόντων και Παθολογικών Περιστατικών).

2001-2001

Ιατρός, Τμήμα Καταδυτικής και Υπερβατικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

2001-2001

Ιατρός Κέντρου Εκπαίδευσης Κ.Ε.Π.Α.Λ. (Πολεμικό Ναυτικό)

2000-2001

Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία – Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία)

1999-2000

Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Κάτω Κλειτορίας, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

1999-2000

Τρίμηνη εκπαίδευση (Παθολογία – Καρδιολογία – Χειρουργική), Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας  «Ο Άγιος Ανδρέας»