Η χοληστερίνη είναι μια ουσία απαραίτητη για τη σύνθεση των βασικών ορμονών του οργανισμού και αποτελεί συστατικό του ανθρώπινου κυττάρου απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του. Σε περιπτώσεις που η χοληστερίνη είναι πολύ αυξημένη – κυρίως η κακή χοληστερίνη (LDL) – τότε υπάρχει κίνδυνος να αποθηκεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και έτσι δημιουργείται η λεγόμενη αθηρωμάτωση με τις γνωστές συνέπειες.
Πόσο επηρεάζει την Kαρδιά;
Η αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα προκαλεί εναπόθεση λίπους στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών. Οι εναποθέσεις αυτές ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες και η διαδικασία του σχηματισμού των αθηρωματικών πλακών ονομάζεται αθηρωμάτωση. Λόγω της αθηρωμάτωσης οι αρτηρίες χάνουν την ελαστικότητά τους και προκαλείται στένωση του αυλού των αρτηριών. Αποτέλεσμα αυτών είναι η ρήξη της αθηρωματικής πλάκας και η πλήρης διακοπή της ροής του αίματος. Οι υψηλές τιμές χοληστερίνης και ιδιαίτερα της κακής χοληστερίνης (LDL) θεωρούνται ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που προκαλούν εμφράγματα του μυοκαρδίου και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι για να προλάβουμε το έμφραγμα πρέπει να προλάβουμε την αθηρωμάτωση που το προκαλεί. Έτσι, η προσπάθεια ελάττωσης της χοληστερίνης του αίματος στα άτομα που έχουν υψηλές τιμές αποτελεί αυτοσκοπό για την πρόληψη και θεραπεία κάθε αγγειακού επεισοδίου.
Προστασία έναντι της Χοληστερίνης
Γενικά, όταν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης είναι κάτω από 100mg/dlτότε ένας άνθρωπος θεωρείται προστατευμένος. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις όπου γενετικά κάποιος διαθέτει στο συκώτι του αυξημένους υποδοχείς LDL χοληστερίνης θεωρείται προστατευμένος, γιατί οι υποδοχείς αυτοί δεσμεύουν την κακή χοληστερίνη (LDL).
Υψηλή Χοληστερίνη: Τι πρέπει να κάνουμε;
Σε γενικές γραμμές, πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω οδηγίες. Η τροφή πρέπει να περιλαμβάνει φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, φρούτα και όσπρια, το κρέας πρέπει να είναι κοτόπουλο ή γαλοπούλα (στήθος) και λιγότερο συχνά άπαχο μοσχάρι, το λάδι που χρησιμοποιείται στα φαγητά πρέπει να είναι ελαιόλαδο. Επίσης θα πρέπει να καταναλώνονται τυριά φτωχά σε λίπος (ανθότυρο), να αποφεύγονται γλυκά ή παγωτά με κρέμα γάλακτος. Η άσκηση και η απώλεια βάρους επίσης βοηθά στο να αυξηθεί η HDL και να βελτιωθεί η “ποιότητα” της LDL. Σε περιπτώσεις βέβαια που δεν μπορεί να αποφευχθεί η φαρμακευτική αγωγή τότε στην περίπτωση της πρωτογενούς πρόληψης της στεφανιαίας νόσου (δηλαδή άνθρωποι που δεν νοσούν, αλλά έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ή/και άλλους παράγοντες κινδύνου) η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής θα γίνει, αφού προηγηθεί για 3 μήνες υγιεινοδιαιτητική αγωγή και εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι της LDL χοληστερόλης. Στην περίπτωση όμως της δευτερογενούς πρόληψης της στεφανιαίας νόσου (δηλαδή ανθρώπων που πέρασαν έμφραγμα μυοκαρδίου ή έχουν αποδεδειγμένα στεφανιαία νόσο) η χορήγηση στατινών συνοδεύεται από πρόσθετα οφέλη