Γυναίκα και άθληση:
Η συχνή φυσική δραστηριότητα παρέχει αμέτρητα πλεονεκτήματα αναφορικά με την υγεία, στα οποία περιλαμβάνεται η μείωση κινδύνου για στεφανιαία νόσο, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκία, καρκίνο στο κόλον, και πρόωρο θάνατο.
Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που πραγματοποιούν καθημερινά μέτριας έντασης άσκηση διάρκειας 30 λεπτών ή και περισσότερο καταλαμβάνουν ποσοστό μικρότερο της τάξης του 40%. Επιπλέον, παρατηρείται μείωση με αυξανόμενο ρυθμό στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των γυναικών μετά την ηλικία των 66 ετών.
Πιο συγκεκριμένα η άσκηση:
- Μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
- Αμβλύνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
- Περιορίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
- Ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο κόλον.
- Συμβάλλει στη μείωση του stress.
- Βοηθά στην ανάπτυξη και διατήρηση υγιούς οστικού ιστού, μυών και αρθρώσεων.
- Είναι ωφέλιμη για τους πιο ηλικιωμένους ενήλικες ώστε να δυναμώσουν και να μπορούν να κινηθούν καλύτερα χωρίς να κινδυνεύουν να πέσουν.
- Ενισχύει την καλή ψυχολογική υγεία.
- Βοηθά στον έλεγχο του βάρους, στην απόκτηση μυϊκής μάζας και στην απώλεια του σωματικού λίπους.
- Εμποδίζει ή καθυστερεί την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης και βοηθά στη μείωση της πίεσης στους εφήβους και στους υπερτασικούς ενήλικες.
Ποια βήματα ακολουθούμε για να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας;
Συνίσταται να μιλήσετε στο γιατρό σας πριν συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα φυσικής αγωγής. Αυτό είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο σε περιπτώσεις αποχής από τη γυμναστική για αρκετό καιρό ή εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή είστε έγκυος ή ηλικιωμένη. Ξεκινήστε σιγά σιγά με ένα δεκάλεπτο πρόγραμμα μικρής έντασης ή έναν έντονο περίπατο σε καθημερινή βάση και σταδιακά θα αυξήσετε τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης. Επίσης μέσα στη μέρα μπορείτε να αδράξετε ευκαιρίες για να ασκηθείτε λίγο παραπάνω όπως:
- Να ανεβαίνετε από τις σκάλες και όχι το ασανσέρ.
- Να κάνετε ένα μικρό περίπατο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στη δουλειά.
- Να περπατάτε όσο περισσότερο μπορείτε στο δρόμο προς τη δουλειά.
- Να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού με γρήγορο ρυθμό.
- Η ενασχόληση με την κηπουρική είναι επίσης μια καλή επιλογή.
Με ποιο τρόπο επηρεάζει η άσκηση την καρδιαγγειακή νόσο;
Η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, η άσκηση βοηθά τις γυναίκες στο να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Εκτός αυτών, συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, μειώνει την ανάγκη των διαβητικών για ινσουλίνη και ενισχύει τα επίπεδα της «καλής»LDL χοληστερόλης.
Ποιο είδος άσκησης είναι το καλύτερο για την καρδιά;
Ακόμη και η ελαφριά προς μετρίου βαθμού έντασης άσκηση όπως ένας περίπατος, ο χορός και η άσκηση στο σπίτι μπορούν να ελαττώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Προϋπόθεση είναι το να κάνετε την όποια δραστηριότητα σε καθημερινή βάση. Η πιο έντονη γυμναστική (αερόβια) βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο. Η αερόβια άσκηση περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, κολύμβηση και σχοινάκι. Σε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα συμμετέχετε για πάνω από 30 λεπτά μπορεί να δυναμώσει την καρδιά σας.
Είναι απαραίτητη η έγκριση του γιατρού πριν την έναρξη ενός προγράμματος φυσικής αγωγής;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δε χρειάζεται να δουν το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν ένα ήπιο σταδιακό πρόγραμμα άσκησης, αν και πλέον η βεβαίωση από ιατρό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητη. Ειδικότερα, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ή αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα εάν αντιμετωπίζετε καρδιακά προβλήματα, είχατε καρδιακή προσβολή στο παρελθόν ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για υπέρταση ή κάποια καρδιοπάθεια. Το να συμβουλευτείτε το γιατρό σας θα ήταν επίσης μια καλή ιδέα, εάν είστε άνω των 50 ετών και δεν ασκείστε τακτικά ή αν έχετε οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε νεαρή ηλικία.
Ποιος τύπος άσκησης είναι κατάλληλος για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας;
Οι διατάσεις, η ενδυνάμωση και η αερόβια ή άσκηση αντοχής αποτελούν μια καλή προσθήκη στο καθημερινό πρόγραμμα. Συνίσταται να ξεκινήσετε σταδιακά με καλές διατάσεις πριν οποιαδήποτε άσκηση. Οι διατάσεις βοηθούν τις αρθρώσεις και τους μύες να είναι πιο ελαστικοί και έτσι έχετε λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστείτε όταν θα γυμνάζεστε.
- Η αερόβια άσκηση δυναμώνει την καρδιά και βελτιώνει τη συνολική φυσική κατάσταση αυξάνοντας την κατανάλωση οξυγόνου.
- Η κολύμβηση, το περπάτημα και ο χορός αποτελούν πιο ήπια μορφή αερόβιας άσκησης, επομένως το σώμα δε καταπονείται τόσο όσο σε πιο έντονου βαθμού άσκηση όπως το τρέξιμο ή το σχοινάκι.
- Επίσης, ασκήσεις όπως το χαλαρό τρέξιμο και το τένις ασκούν προστατευτική επίδραση πάνω στα οστά.