Τι είναι η καρδιακή βηματοδότηση – θεραπεία επανασυγχρονισμού (CRT);
Είναι συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται στην καρδιακή ανεπάρκεια και προσπαθούν να επανασυγχρονίσουν την συστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας. Δηλαδή προξενούν ταυτόχρονα συστολή των τοιχωμάτων της καρδιάς και κατ’ αυτό τον τρόπο βελτιώνουν το κλάσμα εξώθησης και τα συμπτώματα όπως είναι η δύσπνοια, η κόπωση και τα οιδήματα των κάτω άκρων.
Υπάρχουν 2 τύποι συσκευών CRT:
– CRT-Pacemakers με βηματοδοτικές ιδιότητες
– CRT-ICDs με ιδιότητες βηματοδότη αλλά κι απινιδωτή
CRT-Pacemakers
Οι συσκευές αυτές λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι παραδοσιακοί βηματοδότες. Βοηθούν την καρδιά να πάλλεται με φυσιολογικό ρυθμό κι είναι ιδιαιτέρως χρήσιμοι όταν ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς σταματήσει να λειτουργεί κανονικά. Ένας εμφυτευμένος απινιδωτής στέλνει ηλεκτρικά σήματα που κάνουν την καρδιά να πάλλεται με φυσιολογικό ρυθμό.
Η κύρια διαφορά ενός CRT-Pacemaker είναι, ότι ένα επιπλέον ηλεκτρόδιο τοποθετείται στην αριστερή πλευρά της καρδιάς. Το ηλεκτρόδιο αυτό στέλνει ηλεκτρικά σήματα, τα οποία μπορούν να κάνουν την αριστερή κοιλία να συστέλλεται ταυτόχρονα με την δεξιά. Αυτό μπορεί να αποκαταστήσει τον συγχρονισμό της καρδιάς και να την κάνει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.
Ποιος μπορεί να χρειαστεί μια συσκευή CRT;
Οι συσκευές αυτές δεν λειτουργούν σε όλους τους τύπους καρδιακής ανεπάρκειας και θα χρειαστεί να υποβληθείτε σ’ ένα υπερηχοκαρδιογράφημα ώστε να εκτιμηθεί η λειτουργία της καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), το οποίο θα εκτιμήσει τη λειτουργία του ηλεκτρικού της συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε συσκευή και αν εμφυτευτεί, δεν αποτελεί υποκατάστατο των φαρμάκων για την καρδιακή ανεπάρκεια.
Γιατί μπορεί να χρειάζομαι CRT-Pacemaker;
Χρειάζεται στις περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα με τις ηλεκτρικές συνδέσεις της καρδιάς, η καρδιά σας πάλλεται πολύ αργά και το αριστερό της τμήμα, δεν πάλλεται συγχρονισμένα με το δεξιό.
Ενδείκνυται επίσης στις περιπτώσεις που η καρδιά σας εμφανίζει σοβαρού βαθμού δυσλειτουργία κι εσείς συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, παρά την φαρμακευτική αγωγή και την αλλαγή του τρόπου ζωής.
Γιατί μπορεί να χρειάζομαι CRT-ICD;
Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια.
Εάν έχετε βιώσει στο παρελθόν κοιλιακή ταχυκαρδία ή μαρμαρυγή ή εάν ο ιατρός σας πιστεύει ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο για τις παραπάνω αρρυθμίες εξαιτίας του τύπου της καρδιακής ανεπάρκειας ή μιας κληρονομούμενης καρδιακής νόσου.
Εάν έχετε βιώσει έμφραγμα του μυοκαρδίου στο παρελθόν, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη συστολική λειτουργία της καρδιάς καθώς και προβλήματα στις ηλεκτρικές της συνδέσεις.
CRT- ICDs
Ασθενείς με γρήγορους, ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς ή εκείνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο ν’ αναπτύξουν στο μέλλον κι οι οποίοι χρειάζονται CRT-Pacemaker, μπορεί να είναι
υποψήφιοι για μια συνδυαστική συσκευή. Αυτή αποκαλείται CRT-Defibrillator ή CRT-ICD (απινιδωτής) και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένας κανονικός απινιδωτής. Έχει επίσης το πλεονέκτημα να βελτιώνει τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, με τον ίδιο τρόπο όπως ο CRT-Pacemaker. Ο καρδιολόγος-αρρυθμιολόγος σας, θα σας συμβουλέψει για το ποια συσκευή είναι η πιο κατάλληλη για εσάς.
Πώς γίνεται η εμφύτευση της συσκευής;
Την ημέρα της επέμβασης, ένας/μία νοσοκόμος/α θα σας φέρει στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Όταν είστε εκεί, ένας άλλος νοσοκόμος/α, θα ελέγξει ξανά τα στοιχεία σας και θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε σε ένα σχετικά στενό κρεβάτι στο οποίο και θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Η τελευταία πραγματοποιείται είτε υπό μέθη (με την οποία απλά θα κοιμηθείτε και θα χαλαρώσετε), είτε υπό γενική αναισθησία, κάτι που συνήθως αποφασίζεται από κοινού με τον ιατρό, εκτός κι αν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που επιβάλλουν την μια επιλογή από την άλλη.
Πριν αρχίσει την εμφύτευση ενός CRT, ο ιατρός θα χορηγήσει τοπικό αναισθητικό κάτω από το δέρμα στην περιοχή κάτω από την κλείδα (συνήθως στην αριστερή πλευρά). Αυτό θα μουδιάσει την περιοχή και θα επιτρέψει στον ιατρό να περάσει μικρά ηλεκτρόδια διαμέσου της φλέβας μέσα στην καρδιά. Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 2 με 3 ηλεκτρόδια, αναλόγως τι προτείνει ο ιατρός σας. Τα ηλεκτρόδια αυτά συνδέονται στη συνέχεια με το κουτί της συσκευής, το οποίο έχει το μέγεθος ενός μεγάλου κουτιού με σπίρτα και τοποθετείται κάτω απ’ το δέρμα.
Η περιοχή της τομής θα κλειστεί στη συνέχεια με απορροφήσιμα ή μη απορροφήσιμα ράμματα. Εάν τα ράμματα χρειαστεί να αφαιρεθούν, θα ενημερωθείτε πριν φύγετε απ’ το νοσοκομείο.
Πρακτικές σημειώσεις σχετικά με την επέμβαση
• Εάν λαμβάνετε αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (Salospir, Plavix) ή αντιπηκτικά όπως το sintrom, θα πρέπει να τα σταματήσετε 5 ημέρες προ της επεμβάσεως.
• Εάν λαμβάνετε νεότερα αντιπηκτικά φάρμακα (XARELTO, ELIQUIS, PRADAXA, EDOXABAN), θα πρέπει να τα σταματήσετε 2 ημέρες προ της επεμβάσεως.
• Συζητήστε με τον ιατρό σας την αναγκαιότητα αντιπηκτικών ενέσεων κατά το διάστημα αυτό.
• Επίσης πρέπει να παραμείνετε νήστις τουλάχιστον 6 ώρες προ της επεμβάσεως
Τι συμβαίνει μετά την εμφύτευση του CRT;
Μετά την επέμβαση και την ολοκλήρωση όλων των σχετικών ελέγχων, θα μεταφερθείτε στην καρδιολογική κλινική. Θα σας ζητηθεί να παραμείνετε ξαπλωμένος για περίπου 2 ώρες και στη συνέχεια μπορείτε να σηκωθείτε, να φάτε και να πιείτε κανονικά.
Επειδή η περιοχή όπου εμφυτεύθηκε το CRT μπορεί να είναι ‘’μελανιασμένη’’ και να πονάει, ειδικά για τις πρώτες 1-2 ημέρες, θα σας δωθούν παυσίπονα. Είναι πολύ σημαντικό να πείτε άμεσα στη νοσοκόμα ή στον ιατρό, εάν έχετε κάποιο πόνο. Θα σας δοθούν επίσης αντιβιοτικά πριν, κατά την διάρκεια και μετά την επέμβαση, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης.
Το τραύμα πρέπει να παραμένει καθαρό και στεγνό μέχρι να επουλωθεί πλήρως. Παρ’όλα αυτά μπορείτε να κάνετε ντους μετά τις πρώτες 3-4 ημέρες. Ζητήστε από τη νοσηλεύτρια μια προστατευτική γάζα ώστε να μπορείτε να κάνετε μπάνιο χωρίς να βρέξετε το τραύμα. Αναφέρετε οποιοδήποτε πρόβλημα με το τραύμα στην νοσηλεύτρια ή τον ιατρό σας.
Υπάρχει μικρή πιθανότητα, τα ηλεκτρόδια να μετακινηθούν από την αρχικήτους θέση. Για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός, συνιστάται να μην σηκώνεται το χέρι σας, από την μεριά που εμφυτεύθηκε η συσκευή, πάνω απ’ το ύψος του ώμου για 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Παρ’όλα αυτά συνιστάται να αποφύγετε κινήσεις των χεριών που μπορούν να δημιουργήσουν τάση στο τραύμα. Οι οδηγίες των κατά τόπους κλινικών μπορεί να διαφέρουν, γι’αυτό διασταυρώστε το με την νοσηλεύτρια ή ιατρό σας, πριν φύγετε απ’ το νοσοκομείο.
Είναι αρκετά σημαντικό παρ’ολα αυτά, να κάνετε ήπιες ασκήσεις του βραχίονα και του ώμου ώστε να κρατήσετε το χέρι σας ενεργό. Συνιστάται ν’ αποφύγετε απότομες ή βίαιες κινήσεις του χεριού σας μέχρι να γίνει ο πρώτος έλεγχος της συσκευής σας, συνήθως σε 6-8 εβδομάδες.
Ο καρδιολόγος σας, θα σας επισκεφθεί στο θάλαμό σας στο τέλος της ημέρας και πιθανότατα θα μπορέσετε να πάτε σπίτι την ίδια ή την επόμενη ημέρα, με την προυπόθεση ότι ο έλεγχος της συσκευής σας είναι ικανοποιητικός, δεν υπάρχουν επιπλοκές κι ο ιατρός σας κρίνει ότι είναι ασφαλές. Το CRT θα ελεγχθεί πριν πάτε σπίτι απ’ τον ιατρό σας, τον τεχνικό συσκευών ή από μια εξειδικευμένη νοσηλεύτρια. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει την χρήση ενός ειδικού προγράμματος που μπορεί να ελέγξει τις ρυθμίσεις της συσκευής και να βεβαιώσει ότι το CRT λειτουργεί κανονικά. Ο έλεγχος αυτός διαρκεί περίπου 15 λεπτά.
Οι περισσότεροι ασθενείς μετά τον έλεγχο αυτό, θα έχουν επίσης μια ακτινογραφία θώρακος ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τα ηλεκτρόδια του βηματοδότη είναι καλά και ότι δεν υπάρχει κάποια επιπλοκή απ’ την επέμβαση. Παρακαλώ ρωτήστε τον ιατρό, τεχνικό ή νοσηλευτή σας εάν έχετε κάποια απορία σχετικά με την συσκευή.
Στο στάδιο αυτό θα σας δοθεί μια ταυτότητα με τα στοιχεία της συσκευής, πληροφορίες σε περίπτωση ανάγκης, οδηγίες κι ένας τηλεφωνικός αριθμός που μπορείτε να καλείτε για τυχόν απορίες.
Στο σπίτι
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ευχάριστα πηγαίνοντας σπίτι, είναι αρκετά φυσικό να είστε σχετικά ανήσυχος. Το γεγονός αυτό είναι αρκετά συχνό, ειδικά εάν ήσαστε στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα κι η συσκευή μόλις πρόσφατα εμφυτεύθηκε.
Οι ιατροί κι οι νοσηλευτές, βρίσκονται εκεί έτοιμοι ν’ απαντήσουν οποιαδήποτε ερώτηση τυχόν να έχετε. Εάν νιώθετε ανήσυχος ή η διάθεση σας δεν είναι καλή όταν είστε σπίτι, είναι σημαντικό να μιλήσετε σε κάποιον. Παρακαλώ καλέστε τον ιατρό, νοσηλευτή ή την αρρυθμιολογική κλινική του νοσοκομείου σας για περαιτέρω βοήθεια κι οδηγίες.
Κινήσεις του χεριού – Oυλώδης ιστός θ’ αναπτυχθεί στην καρδιά γύρω απ’ τα ηλεκτρόδια της συσκευής μετά από μερικές εβδομάδες, γεγονός που θα τα εμποδίσει να μετακινηθούν απ’ τη θέση τους. Προσπαθήστε ν’ αποφύγετε κινήσεις του βραχίονα πάνω απ’ το ύψος του ώμου απ’ τη μεριά της συσκευής για 1-2 εβδομάδες τουλάχιστον.
Περιοχή του τραύματος-εμφύτευσης – Η περιοχή του τραύματος θα χρειαστεί περίπου 6 εβδομάδες ώστε να επουλωθεί πλήρως. Προσπαθήστε ν’ αποφύγετε πολύ στενά ρούχα πάνω απ’ το τραύμα μέχρι αυτό να επουλωθεί πλήρως. Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πόνο, πρήξιμο της περιοχής ή οποιοδήποτε σημείο αιμορραγίας απ’ το τραύμα, να το αναφέρετε αμέσως στον ιατρό, νοσηλεύτρια ή αρρρυθμιολογική κλινική, καθώς αυτά μπορεί να αποτελούν σημεία λοίμωξης.
Πιθανότατα θα μπορέσετε να ψηλαφήσετε το κουτί της συσκευής κάτω απ’ το δέρμα καθώς κι άλλες μικρές διογκώσεις κοντά σ’ αυτό. Αυτές οι διογκώσεις είναι τα ηλεκτρόδια που συνδέονται με το κουτί και συνήθως διπλώνονται και τοποθετούνται πίσω από τη συσκευή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην προσπαθήσετε να μετακινήσετε συσκευή ή ηλεκτρόδια και παρακαλώ ενημερώστε το εξειδικευμένο προσωπικό, εάν συνεχίσουν να σας ενοχλούν.
Επισκέψεις στην κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών
To CRT σας πρέπει να ελέγχεται τακτικά κι οι επισκέψεις στην κλινική μπορεί να είναι απαραίτητες πιο συχνά την πρώτη περίοδο μετά την εμφύτευση της συσκευής. Κατά την διάρκεια κάθε επίσκεψης, ο ιατρός ή τεχνικός, θα ελέγξει την συσκευή σας με την χρήση ειδικού προγράμματος, με την βοήθεια του οποίου θα ανακτήσει πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις της και την διάρκεια της μπαταρίας. Όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται σ’ έναν υπολογιστή κι εμπιστευτικά ενημερώνονται τα ιατρικά αρχεία του ασθενούς.
Το τραύμα σας θα ελεγχθεί και μπορεί να πραγματοποιηθούν κι άλλα τεστ όπως ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).
Επίσης σας προτρέπουμε να εκφράσετε όποιες απορίες έχετε και να ενημερώσετε τη νοσηλεύτριά σας για όποια προβλήματα τυχόν εμφανιστούν. Υπάρχει πιθανότητα επίσης να δείτε τον καρδιολόγο σας ή τον ειδικευόμενό του, κατά την επίσκεψή σας στην κλινική βηματοδοτών.
Τα περισσότερα κέντρα στις μέρες μας, προγραμματίζουν τις συσκευές σας για τηλεμετρία. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για τις περισσότερες συσκευές σήμερα. Ο όρος τηλεμετρία σημαίνει, παρακολούθηση της καρδιάς και της εμφυτευμένης συσκευής ενώ βρίσκεστε σπίτι μακριά απ’ το νοσοκομείο. Χρειάζεστε έναν ειδικό πομπό και χρησιμοποιώντας μια ενσωματωμένη κεραία, η συσκευή στέλνει αυτοματοποιημένα ιατρικές και τεχνικές πληροφορίες από την καρδιά σας στον ιατρό και τον τεχνικό που σας περιθάλπει. Αυτό επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να παρακολουθεί την κατάστασή σας, βασιζόμενο σε ακριβείς κι ενημερωμένες πληροφορίες οποιαδήποτε στιγμή. Έτσι εάν λάβετε shock και παρ’όλα αυτά αισθάνεστε καλά, η ομάδα που σας φροντίζει θα είναι σε θέση να ελέγξει την συσκευή και να διερευνήσει την αιτία του shock, καθώς εσείς βρίσκεστε σπίτι.
Η τηλεμετρία μπορεί επίσης ν’ αντικαταστήσει επισκέψεις ρουτίνας των ασθενών στην κλινική, κερδίζοντάς σας έτσι πολύτιμο χρόνο.
Οδήγηση κι αμφικοιλιακή βηματοδότηση (CRTs)
Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, που διαφέρουν όμως ανάλογα με την αιτία για την οποία η συσκευή εμφυτεύθηκε. Είναι πολύ σημαντικό να το συζητήσετε αυτό με τον ιατρό σας στην κλινική για να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Θα χρειαστεί επίσης να ενημερώσετε την ασφαλιστική εταιρεία του αυτοκινήτου σας, ότι σας εμφυτεύθηκε CRT.
Επικοινωνία με την κλινική βηματοδοτών / απινιδωτών
Μπορείτε να καλέσετε την εκάστοτε κλινική διαμέσου των τηλεφωνικών κέντρων των νοσοκομείων ή διαφορετικά τον ιατρό ή την γραμματεία ή νοσηλεύτριά του, εκτός ωρών λειτουργίας.
Σωματική δραστηριότητα
Είναι ασφαλές να αθλούμαι; Η απλή απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ΝΑΙ, αλλά η πλήρης απάντηση επηρεάζεται από την αιτία και τον τύπο της αρρυθμίας καθώς και τον τύπο της άσκησης που διενεργείτε.
Ακολούθως της αρχικής σας αποκαταστάσεως, συνήθως 4-6 εβδομάδων, συνιστάται ν’ αυξήσετε το επίπεδο δραστηριότητας σας, εάν είναι δυνατόν. Μπορεί να σας προταθεί πρόγραμμα καρδιακής αποκαταστάσεως ή δοκιμασία κοπώσεως, ώστε ν’ αποκατασταθεί η αυτοπεποίθησή σας και να επανέλθετε στην φυσιολογική σας ζωή.
Υπάρχει κάποια άσκηση την οποία δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να κάνω;
Εάν νιώθετε ανήσυχος ν’ ασκηθείτε, ίσως θα ήταν καλό να έχετε κάποιον μαζί σας την πρώτη φορά, ο στόχος όμως πάντα είναι να μπορείτε να αθλείστε ανεξάρτητα και με αυτοπεποίθηση. Συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας την ταυτότητα της συσκευής για την ιδιαίτερη περίπτωση που χρειαστεί να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο.
Πρέπει να είστε προσεκτικός με όλα τ’ αθλήματα επαφής. Παρά το γεγονός ότι η συσκευή είναι αρκετά ανθεκτική, αιμάτωμα ή λύση του δέρματος πάνω απ’ το σημείο εμφύτευσης, μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ν’ αντιμετωπιστεί.
Η κολύμβηση επιτρέπεται όταν το τραύμα στο σημείο εμφύτευσης έχει επουλωθεί πλήρως. Σας συνιστούμε να μην κολυμπάτε μόνος σε ιδιωτική πισίνα.
Δεν θα μπορείτε να συμμετέχετε σε οποιοδήποτε ανταγωνιστικό μηχανοκίνητο άθλημα, καθώς δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις για το κατάλληλο δίπλωμα.
Πρέπει επίσης ν’ αποφεύγετε κάθε άθλημα ή κατάσταση στην οποία μπορείτε να εκτεθείτε σε ισχυρά μαγνητικά ή ηλεκτρικά πεδία ή σε ισχυρή πηγή ραδιοκυμάτων (πχ αυτοκίνητα, αεροπλάνα ή καράβια τα οποία ελέγχονται με ραδιοκύματα-ελέγξτε με την εκάστοτε αρρυθμιολογική κλινική).
Επομένως, τι μπορώ να κάνω;
Το υπάρχον πρόβλημα στην καρδιά σας, μπορεί να περιορίσει την ικανότητά σας για άσκηση εξαιτίας δύσπνοιας, κόπωσης ή πόνου στο στήθος, συμπτώματα τα οποία δεν μπορούν ν’ αγνοηθούν.
Έρευνες έχουν δείξει, ότι η φυσική άσκηση κι η αθλητική δραστηριότητα είναι ευεργετικές για τους ασθενείς με CRT. Η αερόβια άσκηση, η μυική ενδυνάμωση κι ευλυγισία πρέπει να κυριαρχούν στο πρόγραμμα άθλησης. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι πολύ καλά ανεκτές και αποτελεσματικές στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η οποία καλύτερα επιτυγχάνεται με την συχνή μετρίου έντασης αθλητική δραστηριότητα.
Η φυσική δραστηριότητα και άσκηση πρέπει να βελτιωθούν αργά και σταδιακά και να χρησιμοποιηθεί ένας είδος παρακολούθησής της πχ καρδιακή συχνότητα ή ένταση προσπάθειας. Ένταση άσκησης μεταξύ 60-75% της καρδιακής συχνότητας-στόχου (220-ηλικία), είναι επαρκής για να αποφέρει σημαντικά οφέλη υγείας και να βελτιώσει την φυσική κατάσταση και αντοχή. Εάν παίρνετε φάρμακα, όπως οι αποκλειστές των β-υποδοχέων, μπορεί να μην καταφέρετε ν’ αγγίξετε αυτά τα επίπεδα καρδιακής συχνότητας. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις αυτές, προσπαθήστε να αυξήσετε την καρδιακή συχνότητα κατά την άσκηση κατά 30-40 σφύξεις πάνω από την συχνότητα ηρεμίας.
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως μέτρο την δική σας ικανότητα να υπολογίζετε την προσπάθειά σας στην άσκηση. Υποθέτουμε ότι η ηρεμία ισοδυναμεί με 0 και η μέγιστη προσπάθεια με 10. Προσπαθήστε να διαιρέσετε στο μυαλό σας την απόσταση μεταξύ 0 και 10 και αυξήστε την προσπάθειά σας τόσο, ώστε να την κρατήσετε κάτω από 5. Κλειδί είναι να αποφύγετε να γίνετε υπερβολικά δυσπνοικοί κατά την άσκηση, καθώς αυτό θα επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σας σύστημα.
Όλες οι αθλητικές ασκήσεις πρέπει να ξεκινούν με προθέρμανση και να τελειώνουν με αποθεραπεία που και τα δύο πρέπει να διαρκούν 10 λεπτά, έτσι ώστε το καρδιαγγειακό σύστημα να έχει χρόνο να προσαρμοστεί στις αλλαγές των απαιτήσεων. Η αλληλουχία των ασκήσεων πρέπει να ποικίλει από ασκήσεις του βραχίονα, του κορμού και των ποδιών, με ασκήσεις ευλιγισίας και συντονισμού να ακολουθούν τις πιο έντονες ασκήσεις.
Το κύριο μέρος του προγράμματος άθλησης, πρέπει ν’ αποτελείται από προοδευτικά δυσκολότερες αερόβιες κυκλικές ασκήσεις που διαρκούν από 25-30 λεπτά και περιλαμβάνουν κινήσεις πολλαπλών αρθρώσεων με τη χρήση μερικώς του βάρους του σώματος και μέτρια αντίσταση.
H στατική άσκηση είναι καλό να αποφεύγεται καθώς δεν έχει όφελος για την υγεία και συνάμα είναι επικίνδυνη.
Γενικά, οι περισσότερες ασκήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται από την όρθια στάση και να πραγματοποιούνται στο ελάχιστο, αυτές που απαιτούν να ξαπλώνεις ή να κάθεσαι. Οι ασκήσεις από καθιστή θέση με τη χρήση αλτήρων (κιλών) αυξάνουν σημαντικά τις καρδιακές απαιτήσεις και τις πιθανότητες αρρυθμίας. Eάν πραγματοποιηθούν ασκήσεις από καθιστή θέση, πρέπει να είναι χαμηλής έντασης κι η έμφαση να δίνεται στην μυική αντοχή (συχνές επαναλήψεις με αποφυγή όμως υπερβολικής κόπωσης)
Όταν στατικές ασκήσεις από καθιστή θέση με βάρη, συνδυάζονται με ήπιες ασκήσεις των ποδιών, ελαττώνεται το φορτίο με το οποίο επιβαρύνεται η καρδιά κατά την άσκηση.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους λίγους ασθενείς που έχουν ηλεκτρόδια απινιδωτή και τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό είναι συνήθως γνωστό άμεσα μετά την επέμβαση κι η αρρυθμιολογική ομάδα θα σας έχει ενημερώσει σχετικά.
Είναι φυσιολογικό να περιορίσετε τις δραστηριότητες σας για 4-6 εβδομάδες μετά την εμφύτευση, αλλά μετά τον πρώτο έλεγχο στην κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών, μπορείτε να επανέλθετε στα πρότερα επίπεδα δραστηριότητάς σας. Στα ενδοφλέβια συστήματα απινιδωτών, υπάρχουν κάποια προβλήματα των ηλεκτροδίων (πχ έντονη τάση), που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα έντονων, επαναλαμβανόμενων κινήσεων του ώμου πχ άρση βάρους.
Ήπιες έως μετρίου βαθμού δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσα σ’ ένα φυσιολογικό εύρος κινήσεων κι αντιστοιχούν στις καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας, έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά.
Το επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να χειροτερέψει σημαντικά, εάν δεν συνεχίσετε να εξασκείστε τακτικά. Είναι γνωστό ότι, μετρίου βαθμού φυσική δραστηριότητα είναι ευεργετική για την υγεία σας και συνιστάται να πραγματοποιείται εάν δυνατόν τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.
Συνεχής φυσική δραστηριότητα των 30 λεπτών ή περισσότερο, θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική, παρ’όλα αυτά, πολλαπλές μικρής διάρκειας ασκήσεις (των 10-15 λεπτών) την ίδια μέρα, είναι εξίσου αποτελεσματικές.
Σεξουαλική δραστηριότητα
Είναι αρκετά σύνηθες να είστε διστακτικός να επανέλθετε στην σεξουαλική σας δραστηριότητα. Για το τι μπορείτε και το τι δεν μπορείτε να κάνετε, σας προτρέπουμε να το συζητήσετε στο follow up ραντεβού σας, στην κλινική βηματοδοτών
Άλλες πληροφορίες
Ηλεκτρομαγνητικές Παρεμβολές
Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές καθημερινής χρήσης δεν θα προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στην συσκευή σας. Τα κοινά ραδιόφωνα, ψυγεία, ηλεκτρικοί φούρνοι, υπολογιστές και φούρνοι μικροκυμάτων δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στην συσκευή σας, εφόσον είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας.
Στην περίπτωση που νιώσετε ζάλη ή αίσθημα παλμών κατά την διάρκεια χρήσης μιας ηλεκτρικής συσκευής, πρέπει να απομακρυνθείτε απ’αυτήν και να επικοινωνήσετε με την κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών ή τον ιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.
Μαγνήτες
Μην κουβαλάτε ή μην τοποθετείται μαγνήτες πάνω απ’ το στήθος σας. Αποφεύγεται να κουβαλάτε ηχεία, καθώς περιέχουν ισχυρούς μαγνήτες που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τη συσκευή.
Αντικλεπτικές θύρες ασφαλείας καταστημάτων
Υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος αλληλεπίδρασης με τη συσκευή σας. Συνιστάται λοιπόν, να περνάτε διαμέσου των θυρών αυτών με κανονικό βηματισμό και να μην παραμένετε κοντά τους.
Τεχνικές εργασίες στο σπίτι
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια εργαλεία, όπως ηλεκτρικά δρέπανα, με την προϋπόθεση ότι είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας και τα κρατάτε σε απόσταση απ’ το σημείο εμφύτευσης του CRT.
Όταν κάνετε εργασίες στο αυτοκίνητο, αποφύγετε ν’ ακουμπάτε τον εναλλάκτη, όταν η μηχανή είναι σε λειτουργία. Γενικά πάντως είναι ασφαλές, εάν εργάζεστε ως μηχανικός.
Ιατρικός εξοπλισμός κι άλλες νοσοκομειακές θεραπείες
Η πλειοψηφία του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στο νοσοκομείο ή ιατρείο, δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στη συσκευή σας.
Παρ’όλα αυτά, συνιστάται να ενημερώνετε το ιατρικό κι οδοντιατρικό προσωπικό ότι έχετε CRT, καθώς τεχνική υποστήριξη απαιτείται πολλές φορές πριν από ορισμένες θεραπείες. Παρακαλώ να έχετε μαζί σας την ταυτότητα του CRTσας, οποτεδήποτε πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο, να επικοινωνήσετε με το κέντρο εμφύτευσης της συσκευής σας, για περισσότερες πληροφορίες/συμβουλές, προτού μεταβείτε στο νοσοκομείο για διαγνωστικές εξετάσεις ή επεμβάσεις που δεν σχετίζονται με τη συσκευή σας. Παρ’όλα αυτά, πρέπει ν’ αναζητήσετε την συμβουλή της κλινικής βηματοδοτών/απινιδωτών, προτού υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία, καθώς δεν είναι όλες οι συσκευές ασφαλείς για την εξέταση αυτή.
Είναι ασφαλές να υποβληθείτε σε απλές ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες και μαστογραφίες. Μερικές συσκευές για νευρική και μυική διέγερση (TENS), μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολές με τους απινιδωτές αλλά αυτό εξαρτάται από το που εφαρμόζονται αυτές. Εάν σας συνεστήσουν αυτό το είδος θεραπείας, επικοινωνήστε με την κλινική βηματοδοτών/απινιδωτών για περαιτέρω συμβουλές.
Επεμβάσεις
Εάν χρειαστεί να υποβληθείτε σε επέμβαση, πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό και αναισθησιολόγο σας, ότι έχετε CRT. Μπορεί να είναι απαραίτητο, ν’ απενεργοποιηθούν οι λειτουργίες shock της συσκευής σας για την διάρκεια της επέμβασης εν το CRT έχει συνδυαστεί με απινδωτή. Αυτό μπορεί να γίνει με την χρήση ειδικού προγράμματος ώστε να αποτραπούν μη απαραίτητα shock που μπορεί να δοθούν κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, ειδικά με την χρήση διαθερμίας.
Ταξίδια
Eίναι ασφαλές να ταξιδέψετε στο εξωτερικό με το CRT. Συνιστάται όμως, να δείξετε στο προσωπικό ασφαλείας την ταυτότητα της συσκευής κι ο σωματικός σας έλεγχος να πραγματοποιηθεί με τα χέρια. Ο λόγος είναι ότι τα μηχανήματα ανίχνευσης μπορεί προσωρινά ν’ αλληλοεπιδράσουν με το CRT. Περάστε μέσα απ’ τις θύρες ανιχνευτών μετάλλων, μόνο εάν σας ζητηθεί. Να ξέρετε πως το μεταλλικό κουτί του CRT, μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα ασφαλείας του αεροδρομίου. Ο ανιχνευτής δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην συσκευή σας, με την προϋπόθεση ότι θα περάσετε με γοργό βήμα διαμέσου αυτού.
Πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι η ασφαλιστική σας εταιρεία είναι ενήμερη ότι έχετε CRT.
Μερικές ασφαλιστικές εταιρείες, απαιτούν γραπτή επιβεβαίωση απ’ τον καρδιολόγο σας, ότι μπορείτε να ταξιδέψετε. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί επίσης ν’ αυξήσουν τα χρήματα που θα χρειαστεί να καταβάλετε για κάλυψη και στην περίπτωση αυτή ίσως να χρειαστεί να διαπραγματευτείτε μαζί τους.
Ηλεκτροκόλληση
Πρέπει ν’ αποφεύγεται.
Κινητά τηλέφωνα/ Φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κινητά τηλέφωνα κι οι συσκευές μουσικής μπορούν να επηρεάσουν το CRT όταν βρίσκονται σε απόσταση εντός 10 εκατοστών απ’ αυτόν. Συνιστάται για τον λόγο αυτό, να διατηρείται απόσταση άνω των 10 εκατοστών μεταξύ CRT και των προαναφερόμενων συσκευών.