Τα τρία λάθη στην αντιμετώπιση του εμφράγματος
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αναμφισβήτητα είναι θανατηφόρο εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Τα τρία μεγάλα λάθη στην αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου μπορούν σίγουρα να απαλειφθούν εάν τα γνωρίζουμε.
1. Το πρώτο λάθος σχετίζεται με την καθυστέρηση στην κλήση γιατρού στο σπίτι ή με την επίσκεψη του αρρώστου στο ιατρείο μόλις εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα. Αυτός ο χαμένος χρόνος μπορεί να στοιχίσει μια ζωή.
2. Το δεύτερο λάθος έχει σχέση με την παράλειψη λήψης ασπιρίνης. Με τα πρώτα συμπτώματα του εμφράγματος, το μάσημα μιας ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει διάλυση του θρόμβου μέσα στην αρτηρία και να αποτρέψει το έμφραγμα. Αυτό συμβαίνει σε 1 στις 4 περιπτώσεις εμφράγματος.
3. Το τρίτο λάθος σχετίζεται με την μη άμεση κλήση ασθενοφόρου και την μη διακομιδή του ασθενούς με την καρδιολογική μονάδα σε νοσοκομείο που να διαθέτει καλά οργανωμένο καρδιολογικό τμήμα με αιμοδυναμικό εργαστήριο.
Γιατί όμως αυτές οι 3 παραλήψεις θεωρούνται ολέθρια λάθη; Σήμερα πια είναι κτηθείσα γνώση ότι στα 100 εμφράγματα, τα 30 περίπου δεν φθάνουν καν στο νοσοκομείο, από θανατηφόρες αρρυθμίες (κοιλιακή μαρμαρυγή ή κοιλιακή ταχυκαρδία), που συμβαίνουν κυρίως μέσα στην πρώτη ώρα από την έναρξη του εμφράγματος.
Η απώλεια χρόνου σε αναζήτηση γιατρού ή η καθυστέρηση της κλήσης ασθενοφόρου, στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Το να βρεθεί ο άρρωστος με οποιοδήποτε μέσο σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο μέσα σε μια ώρα, του παρέχει την δυνατότητα να ανοίξει η αρτηρία της καρδιάς του με την αγγειοπλαστική και το stent που θα ακολουθήσουν και έτσι να αποτραπεί το έμφραγμα και οι επιπλοκές του.
Στις μεγάλες πόλεις που επικρατούν χαοτικές κυκλοφοριακές συνθήκες ακόμα και η διακομιδή με οποιοδήποτε ιδιωτικό μέσο είναι ενδεδειγμένη, προκειμένου να αποφευχθεί το σταμάτημα της καρδιάς μετά από μια θανατηφόρο αρρυθμία. Ποια άραγε άλλη πάθηση σκοτώνει 1.500 περίπου ανθρώπους κάθε χρόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής που μπορούν να σωθούν τόσο απλά;