Αντιγριπικό εμβόλιο και καρδιά: Πόσο ασφαλές είναι;
Τι είναι η γρίπη;
Η γρίπη είναι μια μορφή ιογενούς λοίμωξης που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σωματικών υγρών και μεταφέρεται μέσω του αέρα και του φτερνίσματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί πνευμονία, που μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους και για αυτό διαφοροποιείται από τις απλές ιώσεις.
Μπορεί η γρίπη να προκαλέσει καρδιακή νόσο;
Η απάντηση είναι καταφατική αλλά η συχνότητα που μπορεί να δημιουργηθεί καρδιακή ανεπάρκεια από την γρίπη είναι μικρή. Πολλές μορφές γρίπης μπορούν να προσβάλουν την καρδιά και να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια. Ορισμένοι ιοί γρίπης (π.χ. Coxsackie, echo, Bar κτλ) προκαλούν μυοκαρδίτιδα (δηλ. λοίμωξη της καρδιάς), και μέσω αυτής της οδού οι ασθενείς οδηγούνται σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Πόσο επηρεάζει τον καρδιοπαθή η γρίπη;
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλη καρδιακή νόσο, είναι οι λοιμώξεις, που προκαλούνται από οποιαδήποτε μικρόβια ή ιούς. Έτσι και η γρίπη που προκαλείται από διάφορα είδη ιών επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία, γιατί οι ιοί αφ’ ενός μεν προσβάλλουν την καρδιά (μυοκαρδίτιδα) και την εξασθενούν, αφ’ ετέρου λόγω του πυρετού και της γενικότερης κακουχίας αυξάνουν το μεταβολισμό και αναγκάζουν την καρδιά να δουλέψει εντονότερα για να ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες απαιτήσεις.
Οι ασθενείς με χρόνιες καρδιακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους ανθρώπους όταν προσβληθούν από γρίπη;
Όντως η γρίπη επηρεάζει έντονα τους καρδιοπαθείς και αυτό οφείλεται κυρίως στην μαζική καταπόνηση του οργανισμού που είναι είδη επηρεασμένος λόγω της καρδιακής δυσλειτουργίας. Η καρδιά αναγκάζεται να επιτελέσει επιπλέον έργο και με την αντίδραση αυτή κουράζεται περισσότερο. Οι πιέσεις στους πνεύμονες αυξάνουν και οι πιθανότητες να αναπτυχθεί πνευμονία πολλαπλασιάζονται. Έτσι, η κατάσταση οδηγείται σε ένα φαινόμενο φαύλου κύκλου που καταλήγει σε καθολική καταπόνηση της καρδιάς. Αυτά μπορούν να συμβούν σε κάθε μορφή γρίπης, και όχι μόνο στη συγκεκριμένη τελευταία που παρουσιάστηκε και ταλαιπωρεί σήμερα τον πλανήτη. Γι’ αυτό και η σύσταση των γιατρών να εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού αποτελεί ιατρικό καθήκον.
Τι πρέπει να ξέρουμε για τα νέα αντιγριπικά εμβόλια
Τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD και aQIV έχουν υψηλότερη ανοσογονικότητα και προκρίνονται για την πρόληψη της γρίπης σε άτομα 60 ετών και άνω. Δηλαδή καλύπτουν από νόσηση καθώς και σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων και της κλινικής κατάστασης των ασθενών σε ποσοστό 78% σε σχέση με το κλασικό εμβόλιο που εμφανίζει πρόληψη σε ποσοστό κάτω του 60%. Παρότι η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών είναι μεγαλύτερη στα τετραδύναμα εμβόλια απ’ ότι μετά τον εμβολιασμό με το συμβατικό εμβόλιο, έχουν ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι αν και τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό) προτιμώνται στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών έναντι του συμβατικού εμβολίου γρίπης, τονίζεται ότι εάν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πρέπει να καθυστερεί και συνιστάται να διενεργείται με οποιοδήποτε εμβόλιο.