Τ. 217 7221009    K. 6981049098    Ε. cardio@tsougos.gr   |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ MD, PhD

Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής,

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας EUC

Ιατρός Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Καρδιολόγος MD, PhD

Διευθυντής ΣΤ΄ Καρδιολογικής Κλινικής,

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας EUC

Ιατρός Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Στρατηγική αντιμετώπισης της Στεφανιαίας Νόσου

Στρατηγική αντιμετώπισης της Στεφανιαίας Νόσου

Στρατηγική αντιμετώπισης της Στεφανιαίας Νόσου

Η στεφανιαία νόσος, παρά την συντελεσθείσα πρόοδο, εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου κυρίως στους άνδρες. Με βάση τα δεδομένα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και τις ανακοινώσεις διαφόρων επιστημονικών φορέων, περί τους 10.000 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από στεφανιαία νόσο, γεγονός που μεταφράζεται σε 30 περίπου άτομα κάθε μέρα. Περίπου 350.000 άτομα πάσχουν επίσημα, ενώ 1 στους 6 άνδρες και 1 στις 9 γυναίκες χάνονται από τη νόσο.

Η Στεφανία νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με τρεις τρόπους. Με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, με τον αιφνίδιο αρρυθμιολογικό θάνατο και με την καρδιακή ανεπάρκεια που μπορεί άμεσα ή μακροχρόνια η στεφανιαία νόσος να προκαλέσει.

Σήμερα λοιπόν γνωρίζουμε τα εξής:

1. Η ρήξη της αθηρωματικής πλάκας (το βούλωμα όπως το αποκαλεί ο κόσμος) δεν είναι η αποκλειστική αιτία του εμφράγματος. Αντίθετα, ακόμα και μια απλή διάβρωση του ενδοθηλίου (εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας) είναι αρκετή για να προκληθεί έμφραγμα με τη δημιουργία θρόμβου πάνω στην ανώμαλη επιφάνεια της διάβρωσης.

2. Σήμερα η έρευνα εστιάζεται πάνω στους παράγοντες που αποσταθεροποιούν την ινώδη κάψα που περιβάλλει την αθηρωματική πλάκα. Όταν η κάψα παραμένει αρραγής τότε το 70% τουλάχιστον των εμφραγμάτων μπορεί να αποφευχθούν. Ορισμένες ουσίες μέσα στην κάψα όπως οι μεταλοπρωτεινάσες, η κολλαγονογενάση κ.α θεωρούνται υπεύθυνες για την αποδόμηση της ινώδους κάψας.

3. Η ρήξη της αθηρωματικής πλάκας παρατηρείται κατά κανόνα στις μικρές πλάκες και όχι στις μεγάλες πλάκες που προκαλούν σημαντικές στενώσεις και για τις οποίες ο πολύς κόσμος ανησυχεί μόλις δει τις στενώσεις αυτές στη στεφανιογραφία του.

4. Ο πιο αποφασιστικός παράγοντας για την μακροβιότητα του αρρώστου δεν είναι η στένωση αυτή καθαυτή αλλά το λεγόμενο κλάσμα εξώθησης της αριστεράς κοιλίας, το οποίο απεικονίζει το πόσο φυσιολογικά συστέλλεται το μυοκάρδιο.

5. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία ακόμα και αν υπάρχουν πολλαπλές στενώσεις και στις 3 στεφανιαίες αρτηρίες, όταν ο άρρωστος παραμένει ασυμπτωματικός και το μυοκάρδιο συστέλλεται φυσιολογικά. Η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασυμπτωματικών στεφανιαίων ασθενών πέραν από τη χορήγηση στατινών και αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου περιλαμβάνει αντιαιμοπεταλιακή αντιπηκτική αγωγή.

Η σύγχρονη θεραπευτική τάση που τώρα αναπτύσσεται περιλαμβάνει ουσίες που εξουδετερώνουν τους παράγοντες εκείνους που αποσταθεροποιούν την ινώδη κάψα που περιβάλει την αθηρωματική πλάκα και αποτρέπει την ρήξη της (Μεταλοπρωτεινάσες ΜΜΡ 1, ΜΜΡ 14, κολλαγονογενάση).

Η επεμβατική αντιμετώπιση του αρρώστου είναι συνήθως η αγγειοπλαστική και η εγχείρηση Bypass. Η αγγειοπλαστική έχει ένδειξη κυρίως σε αρρώστους είτε σε προεμφραγματική κατάσταση (ασταθής στηθάγχη) ή στο εξελισσόμενο έμφραγμα και ειδικότερα στην πρώτη ώρα της εκδήλωσης του. Η αγγειοπλαστική δεν αποτελεί μέθοδο εκλογής όταν υπάρχουν πολλαπλές στενωτικές βλάβες στις στεφανιαίες αρτηρίες. Ειδικότερα όταν ο άρρωστος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη η εμφύτευση πολλαπλών stents αποτελεί λανθασμένη αντιμετώπιση.

Τέλος εξακολουθεί η προληπτική αγωγή για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου να αποτελεί την καλύτερη μέθοδο θεραπείας της. Εκτιμάται ότι η προληπτική θεραπεία για πολλά χρόνια θα αποτελεί την καλύτερη θεραπεία μέχρις ότου φθάσει η εποχή των γονιδιακών θεραπειών.

Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και ενημερώσεις.


2015-2016

Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια στην  Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό» με κλινικά, και ερευνητικά καθήκοντα  (Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης – ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική  Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας  εφεδρείας ταχυτήτων ροής.

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/05/2015 έως 28/06/2016.

2013 – 2014

Ειδικός Καρδιολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σύμφωνα με τον νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24/30-1-2013, τ. Α΄), άρθρο 34 “Θέματα ΑΕΙ”, παρ. 16.

  • Διενέργεια δυναμικής μελέτη των ασθενών για την ανάδειξη στεφανιαίας νόσου με την χρήση δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας
  • Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων [Καρδιολογική Κλινική (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”]
  • Μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler(TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής (Ερευνητική δραστηριότητα).

2010–2014

Καρδιολόγος Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης,  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”. Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”

2010–2012

Βασικός ερευνητής στη μελέτη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Η μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια». Υπότροφος της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

2008–2014

Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα  της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής)

2008–2013

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», με κλινικά, ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα (θάλαμοι ασθενών, εξωτερικά ιατρεία, καταγραφή ασθενών και δημιουργία βάσης    δεδομένων, σχεδιασμός και διεξαγωγή κλινικών μελετών, εκπαίδευση φοιτητών –   Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και   διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και  διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής .

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/10/2008 έως 28/02/2014.

2004-2008

Ειδικευόμενος στην Καρδιολογία, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»

2004-2004

Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου Α΄ Προπαιδευτικής  Παθολογικής Κλινικής  Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό»

2002-2004

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Μέλος Υπερτασικού  Ιατρείου, «Θριάσιο», Ελευσίνα, με κλινική και ερευνητική ενασχόληση στην υπέρταση (ερευνητικά πρωτόκολλα και πολυκεντρικές μελέτες για τη θεραπευτική δράση  των σαρτανών, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Μελέτης ONTARGET TRANSCEND για την Υπέρταση)

2002-2003

Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Β’ Παθολογική Κλινική, Α’ Παθολογική  Κλινική, Π. Γ. Ν. Ε. «Θριάσιο», Ελευσίνα

2001-2002

Στρατιωτική θητεία στο Ελληνικό Ναυτικό (Ιατρός Νοσοκομείου Πόρου,   Τμήμα Επειγόντων και Παθολογικών Περιστατικών).

2001-2001

Ιατρός, Τμήμα Καταδυτικής και Υπερβατικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

2001-2001

Ιατρός Κέντρου Εκπαίδευσης Κ.Ε.Π.Α.Λ. (Πολεμικό Ναυτικό)

2000-2001

Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία – Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία)

1999-2000

Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Κάτω Κλειτορίας, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

1999-2000

Τρίμηνη εκπαίδευση (Παθολογία – Καρδιολογία – Χειρουργική), Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας  «Ο Άγιος Ανδρέας»