Τ. 217 7221009    K. 6981049098    Ε. cardio@tsougos.gr   |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ MD, PhD

Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής,

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας EUC

Ιατρός Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Καρδιολόγος MD, PhD

Διευθυντής ΣΤ΄ Καρδιολογικής Κλινικής,

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας EUC

Ιατρός Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Φλεγμονή και Καρδιακή Ανεπάρκεια

Φλεγμονή και Καρδιακή Ανεπάρκεια: Ο Ρόλος της στη Νόσο και την Αντιμετώπιση

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί και να προωθεί αίμα επαρκώς για τις ανάγκες του σώματος στους περιφερικούς ιστούς.
Η θεραπευτική προσέγγιση της καρδιακής ανεπάρκειας στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και στη μείωση των συμπτωμάτων.
Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει τη χρήση φαρμακολογικών θεραπειών, όπως διουρητικά, αναστολείς του συστήματος ρενίνης – αγγειοτενσίνης – αλδοστερόνης, και β-αναστολείς, μαζί με νεότερα φάρμακα όπως οι αναστολείς του συνμεταφορέα νατρίου-γλυκόζης 2 (SGLT2i).
Παρά την πρόοδο της θεραπείας, η πενταετής επιβίωση και η επανεισαγωγή στο νοσοκομείο των ασθενών δεν έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ένας από τους μηχανισμούς που ευθύνεται για την ανάπτυξη, αλλά και επιδείνωση των συμπτωμάτων και της πορείας της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η φλεγμονή. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την εύρεση νέων φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν την φλεγμονή και θα βελτιώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών .

Πώς εμπλέκεται η φλεγμονή στην καρδιακή ανεπάρκεια;

Η φλεγμονή εμπλέκεται στην καρδιακή ανεπάρκεια μέσω διαφόρων μηχανισμών. Η χρόνια ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος όπου οι ασθενείς εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών, όπως η ιντερλευκίνη-6, η TNF-α και η CRP συμβάλλουν στη μυοκαρδιακή δυσλειτουργία και την ίνωση. Το οξειδωτικό στρες προάγει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, που βλάπτουν τα καρδιακά κύτταρα. Και τέλος, η ινώδης αναδιαμόρφωση του μυοκαρδίου προκαλεί πάχυνση και σκλήρυνση της καρδιάς, επιδεινώνοντας τη λειτουργία αυτής.

Ποια είναι τα αίτια της φλεγμονής στην καρδιακή ανεπάρκεια;

Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:
• Ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις (π.χ. μυοκαρδίτιδα)
• Αθηροσκλήρωση και στεφανιαία νόσος
• Σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία
• Υπέρταση
• Χρόνιο στρες και καθιστική ζωή

Ποιες είναι οι θεραπευτικές Προσεγγίσεις για την Αντιμετώπιση της Φλεγμονής στην ΚΑ

Νεότερα φάρμακα βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο όπως:
• Αναστολείς της IL-1 (π.χ. Ανακινρά)
• Αντιοξειδωτικά και αναστολείς TNF-α

Βέβαια ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου μπορεί να επιφέρει μείωση της φλεγμονής έτσι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

Η μέτρια φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τα επίπεδα των κυτοκινών και τη συνολική καρδιακή λειτουργία. Τέλος η διαχείριση του στρες με τεχνικές, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής.

Συμπερασματικά

Η φλεγμονή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παθογένεια της καρδιακής ανεπάρκειας, επιδεινώνοντας την κατάσταση των ασθενών. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές, εστιάζοντας στη μείωση της φλεγμονής μέσω φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

Επιπλέον, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή στη διατροφή, η κανονική άσκηση, και η εκπαίδευση του ασθενή και της οικογένειάς του, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο συνολικό θεραπευτικό σχέδιο. Η αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας συχνά απαιτεί έναν πολύ-επίπεδο προσέγγισης, όπου οι κλινικοί καρδιολόγοι και άλλες ειδικότητες συνεργάζονται στενά για την εξατομίκευση και την ορθολογική διαμόρφωση του θεραπευτικού σχεδίου κάθε ασθενούς, με βάση εξατομικευμένα δεδομένα και τις ανταποκρίσεις του στις θεραπείες.

Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα συνεχίζεται, με στόχο την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών που θα βελτιώσουν την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και ενημερώσεις.


2015-2016

Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια στην  Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό» με κλινικά, και ερευνητικά καθήκοντα  (Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης – ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική  Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας  εφεδρείας ταχυτήτων ροής.

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/05/2015 έως 28/06/2016.

2013 – 2014

Ειδικός Καρδιολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σύμφωνα με τον νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24/30-1-2013, τ. Α΄), άρθρο 34 “Θέματα ΑΕΙ”, παρ. 16.

  • Διενέργεια δυναμικής μελέτη των ασθενών για την ανάδειξη στεφανιαίας νόσου με την χρήση δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας
  • Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων [Καρδιολογική Κλινική (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”]
  • Μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler(TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής (Ερευνητική δραστηριότητα).

2010–2014

Καρδιολόγος Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης,  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”. Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”

2010–2012

Βασικός ερευνητής στη μελέτη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Η μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια». Υπότροφος της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

2008–2014

Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα  της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής)

2008–2013

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», με κλινικά, ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα (θάλαμοι ασθενών, εξωτερικά ιατρεία, καταγραφή ασθενών και δημιουργία βάσης    δεδομένων, σχεδιασμός και διεξαγωγή κλινικών μελετών, εκπαίδευση φοιτητών –   Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και   διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και  διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής .

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/10/2008 έως 28/02/2014.

2004-2008

Ειδικευόμενος στην Καρδιολογία, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»

2004-2004

Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου Α΄ Προπαιδευτικής  Παθολογικής Κλινικής  Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό»

2002-2004

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Μέλος Υπερτασικού  Ιατρείου, «Θριάσιο», Ελευσίνα, με κλινική και ερευνητική ενασχόληση στην υπέρταση (ερευνητικά πρωτόκολλα και πολυκεντρικές μελέτες για τη θεραπευτική δράση  των σαρτανών, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Μελέτης ONTARGET TRANSCEND για την Υπέρταση)

2002-2003

Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Β’ Παθολογική Κλινική, Α’ Παθολογική  Κλινική, Π. Γ. Ν. Ε. «Θριάσιο», Ελευσίνα

2001-2002

Στρατιωτική θητεία στο Ελληνικό Ναυτικό (Ιατρός Νοσοκομείου Πόρου,   Τμήμα Επειγόντων και Παθολογικών Περιστατικών).

2001-2001

Ιατρός, Τμήμα Καταδυτικής και Υπερβατικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

2001-2001

Ιατρός Κέντρου Εκπαίδευσης Κ.Ε.Π.Α.Λ. (Πολεμικό Ναυτικό)

2000-2001

Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία – Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία)

1999-2000

Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Κάτω Κλειτορίας, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

1999-2000

Τρίμηνη εκπαίδευση (Παθολογία – Καρδιολογία – Χειρουργική), Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας  «Ο Άγιος Ανδρέας»