Θεωρητικά οι καρδιοπάθειες θα εξαφανιστούν όταν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα παθολογικά γονίδια. Μέχρι τότε, η καλύτερη πρόληψη είναι η προσπάθειά μας να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε ότι βλάπτει τον οργανισμό μας. Η πρόληψη των καρδιοπαθειών χρειάζεται ειδική στρατηγική, την οποία καλείται να προδιαγράψει ένας κλινικός καρδιολόγος.
Συστάσεις για την Αποφυγή τους
- Αποφυγή ή Διακοπή του Καπνίσματος: Ο καπνιστής έχει μια πιθανότητα, που κυμαίνεται γύρω στο 20%, να μην πάθει έμφραγμα ή καρκίνο. Έτσι δυστυχώς το 80% των καπνιστών έχει αποδεχτεί τη μοίρα του, ελπίζοντας θα είναι οι τυχεροί που θα ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία.
- Βάδισμα 3-6 χιλιόμετρα καθημερινά: Έτσι απελευθερώνονται προστατευτικές ουσίες από τους μυς του σώματος και τον εσωτερικό χιτώνα των αρτηριών, οι οποίες παρεμποδίζουν τη θρόμβωση του αίματος και συμβάλλουν στο σπάσιμο της αθηρωματικής πλάκας που βρίσκεται στα τοιχώματα των αρτηριών.
- Διατήρηση του Φυσιολογικού Βάρους του σώματος: Η αύξηση του σωματικού βάρους προκαλεί έκκριση ουσιών που προσβάλλουν τα αγγεία. Οι αντιστάσεις των αρτηριών στη ροή του αίματος αυξάνεται (αυτό ονομάζεται sear stress), προκαλώντας επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης και κατά συνέπεια κακή λειτουργία ολόκληρης της καρδιάς.
- Φυσιολογικά Λιπίδια: Η χοληστερίνη LDL, που θεωρείται ως καταστροφική χοληστερίνη επειδή προσκολλάται στο τοίχωμα των αρτηριών και προκαλεί την αθηροσκλήρωση, πρέπει να είναι κάτω από 70mg, ανάλογα με τη βαρύτητα της αθηροσκλήρωσης κάθε ανθρώπου, π.χ. εάν έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εάν κάποιος δεν πάσχει από αθηροσκλήρωση η LDL χοληστερίνη μπορεί να κυμαίνεται γύρω στα 100mg.
- Σάκχαρο: Στους διαβητικούς το σάκχαρο πρέπει να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα καθ’ όλο το 24ωρο, με σωστή δίαιτα ή με αντιδιαβητικά φάρμακα. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη πρέπει να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Αρτηριακή Πίεση: Πρέπει να διατηρείται φυσιολογική με δίαιτα (αποφυγή αλμυρών και λιπών) ή και με αντιυπερτασικά φάρμακα.
- h.CRP: Αυτή η πρωτεΐνη (C αντιδρώσα πρωτεΐνη υψηλής ευαισθησίας) απεικονίζει την ύπαρξη φλεγμονής. Έτσι, όταν τα επίπεδά της στο αίμα είναι αυξημένα (3,5mg%), τότε η πιθανότητα να υπάρχει φλεγμονή του έσω χιτώνα των αρτηριών είναι μεγάλη και ο κίνδυνος για θρόμβωση των αρτηριών (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.λπ.) είναι μεγαλύτερος.
- Ινωδογόνο: Το αυξημένο ινωδογόνο σηματοδοτεί αυξημένη πιθανότητα θρομβώσεων.
- Ομοκυστεΐνη: Είναι ουσία η οποία ευνοεί την προσκόλληση διάφορων στοιχείων του αίματος (LDL χοληστερίνη κ.λπ.) πάνω στο εσωτερικό χιτώνα της αρτηρίας (ενδοθήλιο). Η ομοκυστεΐνη πρέπει και αυτή να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Βλαπτικοί Παράγοντες
Οι κυριότεροι βλαπτικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρδιοπαθειών είναι οι εξής:
- Κάπνισμα
- Παχυσαρκία
- Υψηλή χοληστερόλη
- Καθιστική ζωή
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Κληρονομικό ιστορικό
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες δημιουργούν προϋποθέσεις για καταστροφή ή βλάβη των αρτηριών, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία της αθηροσκληρωτικής πλάκας. Εάν συνυπάρχουν περισσότεροι του ενός βλαπτικοί παράγοντες, τότε η καταστροφική τους δράση δεν αθροίζεται, αλλά πολλαπλασιάζεται μέχρι και δέκα φορές. Για αυτό το λόγο η σωστή στρατηγική στη θεραπεία αποβλέπει στην πλήρη ανατροπή της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης, με αποτέλεσμα ο άρρωστος να περνά τη ζωή του χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα υγείας.