Η υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες υπερβαίνει τα 140/90 mmHg σε επανειλημμένες μετρήσεις. Η αρτηριακή πίεση περιλαμβάνει δύο μετρήσεις τη συστολική και τη διαστολική. Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας κυμαίνεται από 100 έως 140 mmHg (η συστολική) και από 60 έως 90 mmHg (η διαστολική). Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς κανένα σύμπτωμα. Η έγκαιρη διάγνωση και ρύθμιση της υπέρτασης είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι ακόμα και η μέτρια αύξηση της αρτηριακής πίεσης σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Τα υπέρβαρα άτομα καθώς και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο Οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής και ζωής μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και να μειώσουν τον κίνδυνο των επιπλοκών. Όμως συχνά είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής στους ασθενείς εκείνους που οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αναποτελεσματικές ή ανεπαρκείς.
Ποια είναι τα Αίτια;
Η υπέρταση κατηγοριοποιείται ως πρωτογενής ή δευτεροπαθής υπέρταση. Σε ποσοστό 90% των περιπτώσεων ανευρίσκεται πρωτογενής υπέρταση, δηλαδή υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς προφανές υποκείμενο νόσημα. Το 10% των περιπτώσεων οφείλεται στη δευτερογενή υπέρταση. Τα αίτια της πρωτοπαθούς υπέρτασης παραμένουν αδιευκρίνιστα ενώ η δευτεροπαθής υπέρταση οφείλεται σε παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η απορρύθμιση των ορμονών, το στρες και ορισμένες παθήσεις των νεφρών.
Τι συμπτώματα παρουσιάζει;
Τα συμπτώματα της αρτηριακής υπέρτασης είναι: πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης, ρινορραγία. Συνήθως τα συμπτώματα αυτά δεν εκδηλώνονται με αποτέλεσμα η νόσος να μη γίνεται αντιληπτή από μεγάλο ποσοστό των ασθενών.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Τα πρώτα βήματα της διάγνωσης περιλαμβάνουν τακτικές επισκέψεις στο γιατρό και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε διαφορετικές ώρες τις ημέρας. Στη συνέχεια ακολουθούν περαιτέρω εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα ή υπερηχογράφημα καρδιάς και νεφρών, οφθαλμολογικές, αιματολογικές, ουρολογικές εξετάσεις, καθώς και 24ωρη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με ειδική φορητή συσκευή (holter πιέσεως).
Παράγοντες που αυξάνουν τον Κίνδυνο Εμφάνισης
- οικογενειακό ιστορικό
- παχυσαρκία
- ηλικία
- καθιστική ζωή και έλλειψη σωματικής άσκησης
- αντισυλληπτικά χάπια και άλλα φάρμακα (π.χ ερυθροποιητίνη)
- εγκυμοσύνη
- υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- αυξημένη κατανάλωση αλατιού
- υψηλή τιμή χοληστερίνης
- κάπνισμα
- σακχαρώδης διαβήτης
Πιθανές Επιπλοκές
Η υπέρταση μπορεί να βλάψει:
- τον εγκέφαλο (εσωτερική αιμορραγία, εγκεφαλικό επεισόδιο)
- την καρδιά (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια)
- τους νεφρούς (νεφρική ανεπάρκεια)
- τους οφθαλμούς (θαμπή όραση)
Πως αντιμετωπίζεται;
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπέρτασης, δηλαδή εάν είναι ήπια, μέτρια, σοβαρή ή πολύ σοβαρή, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου ζωής και λήψη αντιϋπερτασικών φαρμάκων ή ακόμα και νοσηλεία.
Χρήσιμες Οδηγίες για την Υπέρταση
Υιοθετείστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που να περιλαμβάνει καλή διατροφή (κατά της παχυσαρκίας), άσκηση (κατά των κινδύνων της καθιστικής ζωής), περιορισμό του στρες και διακοπή καπνίσματος. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις ενώ μετά την ηλικία των 30 θα πρέπει να γίνεται μέτρηση της πίεσής σε τακτά διαστήματα