Τ. 217 7221009    K. 6981049098    Ε. cardio@tsougos.gr   |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ MD, PhD

Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής,

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας EUC

Ιατρός Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Καρδιολόγος MD, PhD

Διευθυντής ΣΤ΄ Καρδιολογικής Κλινικής,

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας EUC

Ιατρός Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Search
Search
Η υπέρταση της νεαρής ηλικίας

Η υπέρταση της νεαρής ηλικίας

Η υπέρταση, δηλαδή η αυξημένη αρτηριακή πίεση, είναι η κατεξοχήν πάθηση της μέσης ηλικίας. Συνήθως πρωτοεμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 35 ετών, όμως σήμερα φαίνεται ότι τα δεδομένα αλλάζουν. Υπάρχει και η υπέρταση που εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 35 ετών.

Γνωρίζουμε ότι η υπέρταση στο 95% των περιπτώσεων είναι δευτεροπαθής (δηλαδή δε βρίσκουμε αίτιο για την εμφάνισή της) και αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά. Μόνο στο 5% των περιπτώσεων βρίσκεται η συγκεκριμένη αιτία που προκαλεί την υπέρταση και συνήθως είναι πιο σοβαρή κατάσταση. Αν όμως αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, απαλλάσσει τον άρρωστο από αυξημένη αρτηριακή πίεση και φυσικά από τα φάρμακα.

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση σε ηλικίες κάτω των 35 ετών προκαλεί σοβαρή πάθηση των αγγείων με σκλήρυνση και αθηρωμάτωση των τοιχωμάτων των αρτηριών. Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν την υπέρταση των νέων είναι πρωτοπαθής, δηλαδή όπως είπαμε παραπάνω, υπάρχει αίτιο και μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τα σημαντικότερα λοιπόν αίτια είναι η στένωση του ισθμού της αορτής, που αντιμετωπίζεται χειρουργικά και οι ορμονικές διαταραχές μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση κατέχει ο υπεραλδοστερινισμός, που αντιμετωπίζεται χειρουργικά ή με φάρμακα. Μία στις πέντε αρρύθμιστες περιπτώσεις υπέρτασης οφείλεται σε ενεργό ή λανθάνοντα υπεραλδοστερινισμό. Στις περιπτώσεις αυτές, η υπέρταση δεν ομαλοποιείται, παρά την ενδεδειγμένη, κλασική θεραπεία.

Ο υπεραλδοστερινισμός είναι αποτέλεσμα αυξημένης ποσότητας αλδοστερόνης που παράγεται από τα επινεφρίδια. Τα επινεφρίδια βρίσκονται πάνω στον άνω πόλο κάθε νεφρού που υπερεκκρίνει (βγάζει) την αλδοστερόνη σε υπερβολική ή οριακά φυσιολογική ποσότητα, δηλαδή στα ανώτερα όρια του φυσιολογικού, με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αφού ως γνωστόν η αλδοστερόνη προκαλεί κατακράτηση νατρίου από τους νεφρούς, που οδηγεί στην εκδήλωση υπέρτασης. Έτσι, διατηρείται υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς να ανευρίσκεται εύκολα η αιτία της.

Η παραγωγή αυξημένης ποσότητας αλδοστερόνης, ο λεγόμενος υπεραλδοστερινισμός, οφείλεται συνήθως σε καλοήθη όγκο των επινεφριδίων, η διάγνωση του οποίου γίνεται εύκολα με την αξονική τομογραφία. Όταν όμως η υπερπλασία των επινεφριδιακών κυττάρων δεν δημιουργεί ευμεγέθη όγκο, η διάγνωση δεν είναι εύκολη. Η εξέταση εκλογής είναι μάλλον μία νέα μέθοδος συνδυασμού αξονικής τομογραφίας και τομογραφίας ποζιτρονίων, με χορήγηση μιας ραδιενεργής ουσίας που λέγεται ετομιδάτη μπορεί να τεκμηριώσει τη διάγνωση. Η ουσία αυτή προσλαμβάνεται από τα υπερπλαστικά κύτταρα των επινεφριδίων, που θεωρούνται υπεύθυνα για την υπερπαραγωγή της αλδοστερόνης. Έτσι, με αυτή την ειδική εξέταση είναι αδύνατον να διαφύγει η διάγνωση του λανθάνοντος υπερλδοστερονισμού, που προκαλείται από αδένωμα ή υπερπλασία, δηλαδή από καλοήθη όγκο, των επινεφριδίων.

Στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν 200.000 υπερτασικοί που μπορούν με χειρουργική αφαίρεση των μικρών αυτών όγκων να απαλλαγούν από την υπέρταση, προτού προκαλέσει μόνιμες βλάβες στις αρτηρίες, οπότε ούτε με χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να θεραπευθεί.

Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και ενημερώσεις.


2015-2016

Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια στην  Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό» με κλινικά, και ερευνητικά καθήκοντα  (Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης – ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική  Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας  εφεδρείας ταχυτήτων ροής.

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/05/2015 έως 28/06/2016.

2013 – 2014

Ειδικός Καρδιολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σύμφωνα με τον νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24/30-1-2013, τ. Α΄), άρθρο 34 “Θέματα ΑΕΙ”, παρ. 16.

  • Διενέργεια δυναμικής μελέτη των ασθενών για την ανάδειξη στεφανιαίας νόσου με την χρήση δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας
  • Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων [Καρδιολογική Κλινική (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”]
  • Μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler(TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής (Ερευνητική δραστηριότητα).

2010–2014

Καρδιολόγος Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης,  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”. Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”

2010–2012

Βασικός ερευνητής στη μελέτη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Η μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια». Υπότροφος της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

2008–2014

Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα  της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής)

2008–2013

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», με κλινικά, ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα (θάλαμοι ασθενών, εξωτερικά ιατρεία, καταγραφή ασθενών και δημιουργία βάσης    δεδομένων, σχεδιασμός και διεξαγωγή κλινικών μελετών, εκπαίδευση φοιτητών –   Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και   διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και  διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής .

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/10/2008 έως 28/02/2014.

2004-2008

Ειδικευόμενος στην Καρδιολογία, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»

2004-2004

Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου Α΄ Προπαιδευτικής  Παθολογικής Κλινικής  Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό»

2002-2004

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Μέλος Υπερτασικού  Ιατρείου, «Θριάσιο», Ελευσίνα, με κλινική και ερευνητική ενασχόληση στην υπέρταση (ερευνητικά πρωτόκολλα και πολυκεντρικές μελέτες για τη θεραπευτική δράση  των σαρτανών, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Μελέτης ONTARGET TRANSCEND για την Υπέρταση)

2002-2003

Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Β’ Παθολογική Κλινική, Α’ Παθολογική  Κλινική, Π. Γ. Ν. Ε. «Θριάσιο», Ελευσίνα

2001-2002

Στρατιωτική θητεία στο Ελληνικό Ναυτικό (Ιατρός Νοσοκομείου Πόρου,   Τμήμα Επειγόντων και Παθολογικών Περιστατικών).

2001-2001

Ιατρός, Τμήμα Καταδυτικής και Υπερβατικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

2001-2001

Ιατρός Κέντρου Εκπαίδευσης Κ.Ε.Π.Α.Λ. (Πολεμικό Ναυτικό)

2000-2001

Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία – Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία)

1999-2000

Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Κάτω Κλειτορίας, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

1999-2000

Τρίμηνη εκπαίδευση (Παθολογία – Καρδιολογία – Χειρουργική), Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας  «Ο Άγιος Ανδρέας»