Η δύσπνοια (επίσης γνωστή σαν κοντη ανάσα, δυσκολία στην αναπνοή) προκαλείται από πολλούς μηχανισμούς, που ο καθένας ξεχωριστά σχετίζεται με διαφορετικά προβλήματα στο ανθρώπινο σώμα. Κάποιος μπορεί να αισθανθεί επεισόδια δύσπνοιας όταν έχει αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα η εξαντλητική προσπάθεια ή κατά τη διάρκεια αλλαγής περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως το υψηλό υψόμετρο ή οι πολύ αυξημένες θερμοκρασίες. Δύσπνοια επίσης φυσιολογικά παρατηρείται σε παχύσαρκους, έγκυες γυναίκες και σε καταστάσεις stress.
Aν η δύσπνοια είναι παρατεταμένη και συνεχής, τότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Αν είναι ξαφνική και σοβαρή στην αίσθηση, ακόμα και αν έχει μικρή διάρκεια μπορεί να χρειάζεται ιατρική συμβουλή. Τα παρακάτω είναι ένδειξη ιατρικού προβλήματος:
δύσπνοια στην άσκηση ή τη σωματική δραστηριότητα
δύσπνοια στην ηρεμία ή με τη κατάκλιση
δύσπνοια που συνοδεύεται με πόνο ή δυσφορία ή κάψιμο σφίξιμο στο στήθος ειδικά όταν συνυπάρχει και πόνος σε ένα ή και τα δύο χέρια, στο σαγόνι ή στο λαιμό
πρησμένα πόδια (εφόσον δεν λαμβάνει αντιυπερτασική αγωγή)
υπερφόρτωση υγρών
απώλεια βάρους με απώλεια της όρεξης
δύσπνοια στην έκθεση σε αλλεργιογόνα ή ερεθιστικές ουσίες
πράσινα ή κίτρινα κολλώδη έγχρωμα ή αιματηρά πτύελα με ή χωρίς συνοδεία πυρετού
συριγμός ή συρρίτουσα αναπνοή
Πνευμονική αιτιολογία
– Βρογχικό άσθμα ή πρόσφατες λοιμώξεις, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία ή παρατεταμένες λοιμώξεις.
Τα παραπάνω οδηγούν σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και εμφύσημα.
– Καρκίνος του πνεύμονα. Η δύσπνοια συνήθως συνυπάρχει με μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους.
– Πνευμονική εμβολή. Η δύσπνοια είναι συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και παρουσιάζεται ταχύπνοια. Οι άνθρωποι με θρόμβωση στα
πόδια ή στην πύελο λόγω ακινησία ς ή κληρονομικής προδιάθεσης για θρομβώσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πνευμονική εμβολή.
– Παθήσεις του υπεζωκότα. Αν ο υπεζωκότας παχυνθεί γίνεται δύσκαμπτος και γεμίζει με υγρό ή αίμα λόγω π.χ. λοίμωξης ,νεοπλασίας ή τοξινών (ασβέστωση)
ή γεμίζει με αέρα (πνευμοθώρακας) λόγω π.χ. τραυματισμού, μειώνοντας έτσι την έκπτυξη του πνεύμονα καταλήγει σε δύσπνοια.
– Παθήσεις του διαφράγματος, ή του θωρακικού τοιχώματος. Το διάφραγμα είναι ο μυς που εκπτύσει τον πνεύμονα. Μπορεί να υποστεί παράλυση μετά από χειρουργείο στο θώρακα. Η παχυσαρκία και οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορούν να προκαλέσουν δύσπνοια.
Καρδιακά προβλήματα
– Καρδιακή ανεπάρκεια. Η δύσπνοια προκαλείται λόγω της μειωμένης ικανότητας της καρδιάς να γεμίσει και να αδειάσει προκαλώντας αυξημένες πιέσεις στα τριχοειδή αγγεία του πνεύμονα. Συνηθισμένα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δύσπνοια στην κατακεκλημένη θέση (ορθόπνοια). Αυτό είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καρδιακής ανεπάρκειας, η ανάγκη ανύψωσης της κεφαλής στο κρεβάτι με μαξιλάρια, απότομο ξύπνημα το βράδυ με συνοδό δύσπνοια, βήχας τη νύχτα ή κατά την κατάκλιση, δύσπνοια στη δραστηριότητα, πρησμένα πόδια.
Συστηματικές παθήσεις
– Αναιμία. Επειδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο, όταν ο αριθμός τους είναι πολύ χαμηλός, οι ανάγκες του οργανισμού δεν θα ικανοποιούνται προκαλώντας
δύσπνοια.
– Υπερθυρεοειδισμός, πυρετός. Οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού θα αντιρροπηθούν από την ταχεία και έντονη αναπνοή.
– Παθήσεις νεφρών. Λόγω της υπερφόρτωσης με υγρά των πνευμόνων και του σώματος και της διαταραχής της ανταλλαγής του οξυγόνου στους πνεύμονες οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν δύσπνοια.
– Φάρμακα: οι β-αναστολείς που χορηγούνται συχνά σε ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου ή υπέρταση μπορεί να την επιδεινώσουν π.χ. σε άτομα με άσθμα. Επίσης η τικαγρελόρη ένα αντιαιμοπεταλιακό που χορηγείται σε ασθενείς , που υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική, μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια.
Ο γιατρός θα λάβει το ιστορικό και θα κάνει φυσική εξέταση και ακτινογραφία θώρακα. Αν υποψιάζεται καρδιακή νόσο θα κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα και θα υποβάλει τον ασθενή σε υπέρηχο καρδιάς.
Αν υποψιάζεται πνευμονική νόσο θα γίνει λειτουργικός έλεγχος πνευμόνων (σπειρομέτρηση).
Συχνά συνυπάρχουν παθήσεις πνεύμονα και καρδιάς (καρδιοαναπνευστική δύσπνοια) ή ακόμα πιο σύνθετες (νεφροπάθεια, αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια).
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Αν πρόκειται για καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα, όπως για παράδειγμα διουρητικά, αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, διγοξίνη και β αναστολείς. Αν η αιτία είναι άσθμα ή ΧΑΠ μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που μειώνουν τον βρογχόσπασμο και ελαττώνουν τη φλεγμονή των αεραγωγών ή να δοθεί οξυγόνο.
– Διακοπή του καπνίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει τα συμπτώματα και τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.
– Αποφυγή έκθεσης σε αλλεργιογόνα και σκόνη (ειδικά αν έχεις άσθμα).
– Απώλεια βάρους και συστηματική άσκηση. Πάντα να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις δίαιτα ή αθλητικές δραστηριότητες.
Σημειώστε: Αν η έναρξη της δύσπνοιας είναι αιφνίδια, τότε πρόκειται πιθανώς για κρίση βρογχικού άσθματος, οξέως πνευμονικού οιδήματος (τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας) ή πνευμονική εμβολή ή πνευμοθώρακα. Όχι τόσο συνηθισμένο αλλά μη ξεχνάτε την κατάποση ξένου σώματος.
Αν η δύσπνοια είναι χρόνια τότε μάλλον πρόκειται για πνευμονοπάθεια, ενώ στη καρδιακή ανεπάρκεια ή δύσπνοια έχει πρόσφατη έναρξη (τις τελευταίες 4-6 εβδομάδες).
Αν η δύσπνοια είναι μόνο στην ηρεμία και όχι στην δραστηριότητα ή στην σωματική κόπωση τότε είναι λειτουργική (άγχος).
Ολυμπιονικών 180 – 182 (παράλληλος Λ. Κηφισίας)
2ος όροφος, 15451 Νέο Ψυχικό
Τ: 217 7221009
Κ: 6981049098
E: cardio@tsougos.gr
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα & Παρασκευή 10.00 – 18.00
Τετάρτη 14.00 – 22.00
Νηλέως 20, 118 51 Αθήνα
Τ: 217 7221009
Κ: 6981049098
E: cardio@tsougos.gr
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη 12.00 -18.00
Γραφείο Διευθυντή Δρ. Ηλία Τσούγκου
Γραμματεία ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής
Τ: 2106867349
E: ITsougkos@hygeia.gr
Ολυμπιονικών 180 – 182 (παράλληλος Λ. Κηφισίας)
2ος όροφος, 15451
Νέο Ψυχικό
Τ: 217 7221009
Κ: 6981049098
E: cardio@tsougos.gr
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα & Παρασκευή 10.00 – 18.00
Τετάρτη 14.00 – 22.00
Τ: 217 7221009
F: 215 2157949
K: 6981 049098
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη 12.00 -18.00
Γραφείο Διευθυντή Δρ. Ηλία Τσούγκου
Γραμματεία ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής
Τ: 2106867349
E: ITsougkos@hygeia.gr
Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και ενημερώσεις.
2015-2016
Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια στην Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό» με κλινικά, και ερευνητικά καθήκοντα (Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης – ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής.
Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/05/2015 έως 28/06/2016.
2013 – 2014
Ειδικός Καρδιολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σύμφωνα με τον νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24/30-1-2013, τ. Α΄), άρθρο 34 “Θέματα ΑΕΙ”, παρ. 16.
2010–2014
Καρδιολόγος Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”. Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”
2010–2012
Βασικός ερευνητής στη μελέτη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Η μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια». Υπότροφος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
2008–2014
Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής)
2008–2013
Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», με κλινικά, ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα (θάλαμοι ασθενών, εξωτερικά ιατρεία, καταγραφή ασθενών και δημιουργία βάσης δεδομένων, σχεδιασμός και διεξαγωγή κλινικών μελετών, εκπαίδευση φοιτητών – Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής .
Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/10/2008 έως 28/02/2014.
2004-2008
Ειδικευόμενος στην Καρδιολογία, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»
2004-2004
Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό»
2002-2004
Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου, «Θριάσιο», Ελευσίνα, με κλινική και ερευνητική ενασχόληση στην υπέρταση (ερευνητικά πρωτόκολλα και πολυκεντρικές μελέτες για τη θεραπευτική δράση των σαρτανών, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Μελέτης ONTARGET TRANSCEND για την Υπέρταση)
2002-2003
Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Β’ Παθολογική Κλινική, Α’ Παθολογική Κλινική, Π. Γ. Ν. Ε. «Θριάσιο», Ελευσίνα
2001-2002
Στρατιωτική θητεία στο Ελληνικό Ναυτικό (Ιατρός Νοσοκομείου Πόρου, Τμήμα Επειγόντων και Παθολογικών Περιστατικών).
2001-2001
Ιατρός, Τμήμα Καταδυτικής και Υπερβατικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών
2001-2001
Ιατρός Κέντρου Εκπαίδευσης Κ.Ε.Π.Α.Λ. (Πολεμικό Ναυτικό)
2000-2001
Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία – Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία)
1999-2000
Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Κάτω Κλειτορίας, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών
1999-2000
Τρίμηνη εκπαίδευση (Παθολογία – Καρδιολογία – Χειρουργική), Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας «Ο Άγιος Ανδρέας»