Τ. 217 7221009    K. 6981049098    Ε. cardio@tsougos.gr   |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ MD, PhD

Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής,

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας EUC

Ιατρός Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Καρδιολόγος MD, PhD

Διευθυντής ΣΤ΄ Καρδιολογικής Κλινικής,

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας EUC

Ιατρός Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Search
Search
Kardiaki Aneparkeia - Pathiseis

Διατατική Mυοκαρδιοπάθεια

Τι είναι η διατατική μυοκαρδιοπάθεια;

Είναι μια μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που οφείλεται κυρίως σε κληρονομικά αίτια άλλα και σε άλλα λιγότερο συχνά αίτια όπως:
• Ιογενείς λοιμώξεις (μυοκαρδίτιδες)
• Κατάχρηση οινοπνεύματος
• Εγκυμοσύνη και λοχεία
• Αντικαρκινικά φάρμακα χημειοθεραπεία
Στην περίπτωση όμως που ο ασθενής εμφανίζει στεφανιαία νόσο (δηλαδή σημαντικού βαθμού στενώσεις στα στεφανιαία αγγεία η διάγνωση της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας θα πρέπει να αποκλείεται.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του ασθενούς;

Η δύσπνοια (που μπορεί να συνοδεύεται από εμπύρετο ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού) είναι το πρώτο και χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα. Η δύσπνοια αυτή πολλές φορές είναι τόσο έντονη που εκδηλώνεται ως οξύ πνευμονικό οίδημα. Δευτερευόντως τα οιδήματα στα κάτω άκρα αλλά και η έντονη σωματική κόπωση χωρίς την ύπαρξη άλλης νόσου (π.χ. αναιμία – παθήσεις θυρεοειδούς) αποτελούν πρώτες εκδηλώσεις της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Τέλος να μην ξεχνάμε ότι είναι δυνατόν η διάγνωση να τεθεί και ως τυχαίο εύρημα σε υπερηχογράφημα (triplex καρδιάς) ρουτίνας.

 

Ποια είναι η βλάβη που αναπτύσσεται στην καρδιά;

Το κύριο χαρακτηριστικό της φυσιολογικής καρδιάς ή αλλιώς όπως επιστημονικά λέγεται του μυοκαρδίου είναι ότι αποτελείται από ελαστικές ίνες που διατείνονται και συμπιέζονται έτσι ώστε να κάνουν την καρδιά να λειτουργεί ως αντλία. Στην διατατική μυοκαρδιοπάθεια το μυοκάρδιο αρχίζει σιγά-σιγά να καταστρέφεται και να αντικαθιστάται από συνδετικό – ουλώδη ιστό που δεν έχει τις ίδιες ελαστικές ιδιότητες. Τότε η καρδιά χάνει μέρος της ικανότητας της να λειτουργεί ως αντλία και στην προσπάθεια της να αντιρροπήσει τη βλάβη αρχίζει να μεγαλώνει. Όταν η αντιρρόπηση σταματήσει υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες και εκδηλώνεται δύσπνοια κυρίως στην ηρεμία.

 

Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα στον ασθενή με διατατική μυοκαρδιοπάθεια;

Κύρια κλινικά συμπτώματα είναι:
– Δύσπνοια προσπάθειας
– Δύσπνοια στην κατάκλιση
– Οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια
– Αδυναμία και καταβολή
– Αιφνίδιος θάνατος (σπανιότερα)

 

Υπάρχει τελικά αιτιολογία της πάθησης;

Η αιτιολογία της πάθησης είναι ο λανθασμένος γενετικός κώδικας που κληρονομείται από τους συγγενείς πρώτου βαθμού στον ασθενή, δηλαδή οικογενής διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Η εμφάνιση της νόσου γίνεται συνήθως υπό την επίδραση διαφόρων περιβαλλοντολογικών παραγόντων όπως είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, διάφοροι ιοί, η εγκυμοσύνη και τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της φυσιολογικής καρδιάς ή αλλιώς όπως επιστημονικά λέγεται του μυοκαρδίου είναι ότι αποτελείται από ελαστικές ίνες που διατείνονται και συμπιέζονται έτσι ώστε να κάνουν την καρδιά να λειτουργεί ως αντλία.

diatatiki miokardiopatheia - Tsougos Ilias - Cardiologist

Πώς αντιμετωπίζεται η διατατική μυοκαρδιοπάθεια;

Οι στόχοι της θεραπείας στη διατατική μυοκαρδιοπάθεια είναι δύο:
Πρώτον η σταθεροποίηση της κλινικής κατάστασης του ασθενούς και δεύτερον η καταπολέμηση ή η άρση του εκλυτικού παράγοντα.
Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην καρδιακή ανεπάρκεια όπως τα διουρητικά, οι αναστολείς των ΜΕΑ και των ανταγωνιστών της αγγειοτενσίνης καθώς και οι β αναστολείς βοηθούν τόσο στη βελτίωση των συμπτωμάτων όσο και στο προσδόκιμο της επιβίωσης των ασθενών.
Η καταπολέμηση του εκλυτικού παράγοντα όπως η διακοπή του αλκοόλ και η προφύλαξη από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού βοηθούν αποτελεσματικά.
Η μεταμόσχευση της καρδιάς έχει πάντα θέση στη θεραπευτική των ασθενών με διατατική μυοκαρδιοπάθεια,

 

Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και ενημερώσεις.


2015-2016

Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια στην  Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό» με κλινικά, και ερευνητικά καθήκοντα  (Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης – ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική  Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας  εφεδρείας ταχυτήτων ροής.

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/05/2015 έως 28/06/2016.

2013 – 2014

Ειδικός Καρδιολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σύμφωνα με τον νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24/30-1-2013, τ. Α΄), άρθρο 34 “Θέματα ΑΕΙ”, παρ. 16.

  • Διενέργεια δυναμικής μελέτη των ασθενών για την ανάδειξη στεφανιαίας νόσου με την χρήση δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας
  • Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων [Καρδιολογική Κλινική (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”]
  • Μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler(TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής (Ερευνητική δραστηριότητα).

2010–2014

Καρδιολόγος Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης,  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”. Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”

2010–2012

Βασικός ερευνητής στη μελέτη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Η μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια». Υπότροφος της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

2008–2014

Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα  της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής)

2008–2013

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», με κλινικά, ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα (θάλαμοι ασθενών, εξωτερικά ιατρεία, καταγραφή ασθενών και δημιουργία βάσης    δεδομένων, σχεδιασμός και διεξαγωγή κλινικών μελετών, εκπαίδευση φοιτητών –   Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και   διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και  διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής .

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/10/2008 έως 28/02/2014.

2004-2008

Ειδικευόμενος στην Καρδιολογία, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»

2004-2004

Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου Α΄ Προπαιδευτικής  Παθολογικής Κλινικής  Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό»

2002-2004

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Μέλος Υπερτασικού  Ιατρείου, «Θριάσιο», Ελευσίνα, με κλινική και ερευνητική ενασχόληση στην υπέρταση (ερευνητικά πρωτόκολλα και πολυκεντρικές μελέτες για τη θεραπευτική δράση  των σαρτανών, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Μελέτης ONTARGET TRANSCEND για την Υπέρταση)

2002-2003

Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Β’ Παθολογική Κλινική, Α’ Παθολογική  Κλινική, Π. Γ. Ν. Ε. «Θριάσιο», Ελευσίνα

2001-2002

Στρατιωτική θητεία στο Ελληνικό Ναυτικό (Ιατρός Νοσοκομείου Πόρου,   Τμήμα Επειγόντων και Παθολογικών Περιστατικών).

2001-2001

Ιατρός, Τμήμα Καταδυτικής και Υπερβατικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

2001-2001

Ιατρός Κέντρου Εκπαίδευσης Κ.Ε.Π.Α.Λ. (Πολεμικό Ναυτικό)

2000-2001

Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία – Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία)

1999-2000

Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Κάτω Κλειτορίας, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

1999-2000

Τρίμηνη εκπαίδευση (Παθολογία – Καρδιολογία – Χειρουργική), Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας  «Ο Άγιος Ανδρέας»