Τ. 217 7221009    K. 6981049098    Ε. cardio@tsougos.gr   |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ MD, PhD

Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής,

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας EUC

Ιατρός Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Καρδιολόγος MD, PhD

Διευθυντής ΣΤ΄ Καρδιολογικής Κλινικής,

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας EUC

Ιατρός Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Search
Search
Stefaniaia Nosos - Pathiseis

Έμφραγμα του Μυοκαρδίου

Τι είναι έμφραγμα;

Το έμφραγμα είναι μια αιφνίδια όσο και επείγουσα κατάσταση και συμβαίνει όταν η ροή του αίματος που φέρνει το οξυγόνο στον καρδιακό μυ είναι σοβαρά μειωμένη ή διακόπτεται εντελώς. Ως γνωστόν ο μυς της καρδιάς χρειάζεται οξυγόνο για να επιβιώσει και ακόμα και μικρή διακοπή της τροφοδοσίας του με αίμα, δηλαδή ελάχιστα λεπτά, είναι δυνατόν να προκαλέσουν την νέκρωση ενός τμήματος της καρδιάς.

 

Γιατί συμβαίνει το έμφραγμα:

Συνήθως πριν συμβεί το έμφραγμα υπάρχει μακροχρόνια συσσώρευση χοληστερόλης και άλλων ουσιών στο εσωτερικό των αγγείων της καρδιάς (στο ενδοθήλιο) και η συσσώρευση αυτή προκαλεί πάχυνση στο τοίχωμα των αρτηριών που ονομάζεται αθηρωματική πλάκα. Η αθηρωματική πλάκα με την σειρά της περιορίζει το μέγεθος του αυλού του αγγείου άρα και την ροή του αίματος προς την καρδιά. Εάν τώρα επιπλέον επέλθει και ρήξη ή διάβρωση της αθηρωματικής πλάκας δημιουργείται αιφνίδια απόφραξη ενός κλάδου των στεφανιαίων αρτηριών και αποφράσσεται πλήρως η υπεύθυνη στεφανιαία αρτηρία με αποτέλεσμα τη νέκρωση τμήματος του καρδιακού μυός.

 

Υπάρχει προειδοποίηση στο έμφραγμα του μυοκαρδίου;

Ο κυριότερος λόγος που δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια είναι ότι υπάρχει μηχανισμός προστασίας της καρδιάς. Αυτός ο μηχανισμός δρα ως εξής: Όταν μία στεφανιαία αρτηρία στενεύει λόγω αθηροσκλήρωσης, υπάρχουν άλλα κοντινά αιμοφόρα αγγεία που φαρδαίνουν ώστε να αντισταθμίσουν την μείωση της αιματικής ροής. Επίσης το δίκτυο των αρτηριών επεκτείνεται δηλαδή δημιουργούνται μικρές νέες αρτηρίες και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται παράπλευρη κυκλοφορία. Αυτός ο μηχανισμός λοιπόν βοηθά να παρακάμπτεται η στενωμένη αρτηρία και εξηγεί γιατί και πώς μερικοί άνθρωποι, που έχουν στενωμένα τα στεφανιαία αγγεία, δεν έχουν ενοχλήματα και καρδιακές προσβολές.

 

Τι ακριβώς έπαθε η καρδιά μου, και πώς θα λειτουργεί από δω κι εμπρός;

Όταν συμβαίνει ένα έμφραγμα, το τμήμα του καρδιακού μυός στο οποίο διεκόπη η παροχή αίματος αρχίζει να υφίσταται ζημία. Το ποσοστό της βλάβης του καρδιακού μυός εξαρτάται από το μέγεθος της εμφραχθείσας περιοχής τον χρόνο που μεσολάβησε μέχρι την διάνοιξη της αρτηρίας και εάν τελικά αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία του αίματος στη συγκεκριμένη περιοχή. Απαιτούνται συνήθως αρκετές εβδομάδες ώστε η περιοχή της προσβολής να επουλωθεί (σχηματίζεται μια σκληρή ουλή και αναπτύσσεται η παράπλευρη κυκλοφορία) για να θρέψει τον ιστό. Όμως η καρδιά είναι γερό όργανο και ακόμα κι αν ένα μέρος της έχει τραυματιστεί σοβαρά, το υπόλοιπο συνεχίζει να λειτουργεί παρ’ όλη τη βλάβη.

Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής η περαιτέρω βλάβη μπορεί να περιοριστεί ή να προληφθεί και να επιτύχουμε επιστροφή του αρρώστου στις συνηθισμένες του δραστηριότητες.

 

Τι πιθανότητες έχω να ξανακάνω κανονική ζωή;

Στο μεγαλύτερο ποσοστό οι ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου θα επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες με ορισμένες μόνο αλλαγές. Ο καρδιακός μυς αρχίζει να επουλώνεται σύντομα μετά από μια καρδιακή προσβολή και συνήθως αυτή διαρκεί περίπου οκτώ εβδομάδες. Ο ουλώδης ιστός μπορεί να σχηματιστεί στην κατεστραμμένη περιοχή. Ο βαθμός απώλειας της λειτουργίας της καρδιάς εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του ουλώδους ιστού. Γενικά όσο περισσότερος ουλώδης ιστός τόσο μεγαλύτερος ο βαθμός δυσλειτουργίας της καρδιάς

 

Ο χρόνος ανάρρωσης στο σπίτι ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, την καρδιακή κατάσταση και την θεραπεία στην οποία υποβληθήκατε. Είναι φυσικό να ανησυχείτε ή να αγχώνεστε όταν βγαίνετε από το νοσοκομείο και επιστρέφετε σπίτι.

Emfragma tou Miokardiou - Tsougos Ilias

Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και ενημερώσεις.


2015-2016

Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια στην  Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό» με κλινικά, και ερευνητικά καθήκοντα  (Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης – ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική  Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας  εφεδρείας ταχυτήτων ροής.

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/05/2015 έως 28/06/2016.

2013 – 2014

Ειδικός Καρδιολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σύμφωνα με τον νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24/30-1-2013, τ. Α΄), άρθρο 34 “Θέματα ΑΕΙ”, παρ. 16.

  • Διενέργεια δυναμικής μελέτη των ασθενών για την ανάδειξη στεφανιαίας νόσου με την χρήση δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας
  • Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων [Καρδιολογική Κλινική (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”]
  • Μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler(TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής (Ερευνητική δραστηριότητα).

2010–2014

Καρδιολόγος Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης,  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”. Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”

2010–2012

Βασικός ερευνητής στη μελέτη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Η μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια». Υπότροφος της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

2008–2014

Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα  της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής)

2008–2013

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», με κλινικά, ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα (θάλαμοι ασθενών, εξωτερικά ιατρεία, καταγραφή ασθενών και δημιουργία βάσης    δεδομένων, σχεδιασμός και διεξαγωγή κλινικών μελετών, εκπαίδευση φοιτητών –   Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και   διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και  διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής .

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/10/2008 έως 28/02/2014.

2004-2008

Ειδικευόμενος στην Καρδιολογία, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»

2004-2004

Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου Α΄ Προπαιδευτικής  Παθολογικής Κλινικής  Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό»

2002-2004

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Μέλος Υπερτασικού  Ιατρείου, «Θριάσιο», Ελευσίνα, με κλινική και ερευνητική ενασχόληση στην υπέρταση (ερευνητικά πρωτόκολλα και πολυκεντρικές μελέτες για τη θεραπευτική δράση  των σαρτανών, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Μελέτης ONTARGET TRANSCEND για την Υπέρταση)

2002-2003

Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Β’ Παθολογική Κλινική, Α’ Παθολογική  Κλινική, Π. Γ. Ν. Ε. «Θριάσιο», Ελευσίνα

2001-2002

Στρατιωτική θητεία στο Ελληνικό Ναυτικό (Ιατρός Νοσοκομείου Πόρου,   Τμήμα Επειγόντων και Παθολογικών Περιστατικών).

2001-2001

Ιατρός, Τμήμα Καταδυτικής και Υπερβατικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

2001-2001

Ιατρός Κέντρου Εκπαίδευσης Κ.Ε.Π.Α.Λ. (Πολεμικό Ναυτικό)

2000-2001

Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία – Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία)

1999-2000

Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Κάτω Κλειτορίας, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

1999-2000

Τρίμηνη εκπαίδευση (Παθολογία – Καρδιολογία – Χειρουργική), Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας  «Ο Άγιος Ανδρέας»