Ο Δρ Ηλίας Τσούγκος είναι Καρδιολόγος, Διευθυντής της ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου της Κύπρου (EUC) και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Καρδιολογίας και Μεταβολισμού. Tο 2022 ανακηρύχθηκε Ιατρός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας. Έχει επιτελέσει επί 5 συναπτά έτη Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center και Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος του Κυανού Σταυρού για 2 χρόνια.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από την ίδια σχολή το 2010. Ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Δ. Κρεμαστινού, και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας το 2008. Εξειδικεύτηκε και απέκτησε το Ελληνικό Δίπλωμα στις «Νεότερες Τεχνικές των Υπερήχων Καρδιάς» το 2009, ενώ στην συνέχεια εξειδικεύτηκε στην Καρδιακή Ανεπάρκεια στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ Καρδιολογική Κλινική Καθηγητής Ι. Νανάς).
Έχει εργασθεί στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος κατά τα έτη 2008-2014. Μεταξύ 2009 και 2014 εργάσθηκε στο Ιατρείο Καρδιακής Αποκατάστασης της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ενώ από το 2015 έως το 2016 εργάσθηκε ως υπεύθυνος του ιατρείου απεικόνισης στην Καρδιακή ανεπάρκεια της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Το 2016 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ από το 2015 έως το 2019 ίδρυσε και διεύθυνε την Β’ Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Επιπλέον, δίδαξε επί 5 συναπτά έτη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “ Νοσηλευτική Καρδιολογία” που διοργανώθηκε από την Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν».
Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην καρδιακή ανεπάρκεια, τις καρδιολογικές επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και το μεταβολικό σύνδρομο. Έχει δημοσιεύσει 50 άρθρα, εκ των οποίων 28 εργασίες σε διεθνή περιοδικά του PubMed. Έχει συμμετάσχει σε >100 ελεύθερες ανακοινώσεις σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει λάβει επιχορηγήσεις για ερευνητικά πρωτόκολλα και προγράμματα. Είναι κύριος ερευνητής σε 10 πολυκεντρικές κλινικές μελέτες και μέλος συντονιστικών επιτροπών σε ερευνητικά προγράμματα.
Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής και κριτής σε διεθνή περιοδικά και μέλος διεθνών και Ελληνικών επιστημονικών και συμβουλευτικών επιτροπών.
Η εκπαιδευτική του δραστηριότητα στο ΕΚΠΑ αφορούσε σε προπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής και ειδικευόμενους ιατρούς στην Καρδιολογία, και περιελάμβανε Σημειολογία, Νοσολογία, Παθολογία του κυκλοφορικού συστήματος και Καρδιολογία (2008-2013). Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, διδάσκει το μάθημα της Καρδιολογίας σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής.
Παράλληλα, έχει συμβάλει στη συγγραφή 14 κεφαλαίων σε Ελληνικά και ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά συγγράμματα και έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής, πρόεδρος ή σχολιαστής σε >100 διεθνή και ελληνικά συνέδρια.
Ο Δρ Τσούγκος έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Κλινικής Καρδιολογίας του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας και στο παρόν είναι Οικονομικός Σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.
Τέλος, έχει τιμηθεί με βραβεία από Ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς και φορείς, όπως την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, όπου με υποτροφία διατέλεσε την μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
2020-Σήμερα
Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Καρδιολογίας και Μεταβολισμού
2022-Σήμερα
Ιατρός Καρδιολόγος της Ομάδας Καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού
2022-Σήμερα
Ιατρός της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
2016-Σήμερα
Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
2020-Σήμερα
Διευθυντής ΣΤ΄ Καρδιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ
2015-2020
Διευθυντής Β΄Καρδιολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center (Τμήμα καρδιακής ανεπάρκειας και προληπτικής καρδιολογίας) και Κέντρου Γυναικείων Καρδιαγγειακών νοσημάτων.
2016-Σήμερα
Ιατρός καρδιολόγος της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας
2015-2016
Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια στην Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό» με κλινικά, και ερευνητικά καθήκοντα (Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης – ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής.
Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/05/2015 έως 28/06/2016.
2013 – 2014
Ειδικός Καρδιολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σύμφωνα με τον νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24/30-1-2013, τ. Α΄), άρθρο 34 “Θέματα ΑΕΙ”, παρ. 16.
• Διενέργεια δυναμικής μελέτη των ασθενών για την ανάδειξη στεφανιαίας νόσου με την χρήση δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας
• Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων [Καρδιολογική Κλινική (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”]
• Μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler(TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής (Ερευνητική δραστηριότητα).
2010–2014
Καρδιολόγος Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”. Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”
2010–2012
Βασικός ερευνητής στη μελέτη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Η μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια». Υπότροφος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
2008–2014
Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής)
2008–2013
Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», με κλινικά, ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα (θάλαμοι ασθενών, εξωτερικά ιατρεία, καταγραφή ασθενών και δημιουργία βάσης δεδομένων, σχεδιασμός και διεξαγωγή κλινικών μελετών, εκπαίδευση φοιτητών – Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής .
Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/10/2008 έως 28/02/2014.
2004-2008
Ειδικευόμενος στην Καρδιολογία, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»
2004-2004
Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό»
2002-2004
Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου, «Θριάσιο», Ελευσίνα, με κλινική και ερευνητική ενασχόληση στην υπέρταση (ερευνητικά πρωτόκολλα και πολυκεντρικές μελέτες για τη θεραπευτική δράση των σαρτανών, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Μελέτης ONTARGET TRANSCEND για την Υπέρταση)
2002-2003
Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Β’ Παθολογική Κλινική, Α’ Παθολογική Κλινική, Π. Γ. Ν. Ε. «Θριάσιο», Ελευσίνα
2001-2002
Στρατιωτική θητεία στο Ελληνικό Ναυτικό (Ιατρός Νοσοκομείου Πόρου, Τμήμα Επειγόντων και Παθολογικών Περιστατικών).
2001-2001
Ιατρός, Τμήμα Καταδυτικής και Υπερβατικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών
2001-2001
Ιατρός Κέντρου Εκπαίδευσης Κ.Ε.Π.Α.Λ. (Πολεμικό Ναυτικό)
2000-2001
Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία – Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία)
1999-2000
Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Κάτω Κλειτορίας, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών
1999-2000
Τρίμηνη εκπαίδευση (Παθολογία – Καρδιολογία – Χειρουργική), Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας «Ο Άγιος Ανδρέας»
Συμμετοχή με εργασίες και παρακολούθηση σε περισσότερα από 150 διεθνή και Ελληνικά συνέδρια
Προσκεκλημένος ομιλητής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των παρακάτω κλινικών:
2003
Μετεκπαιδευτικά μαθήματα στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού, ΠΓΝ «Λαϊκό»
2003
Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια στην Υπέρταση
2003
Σεμινάρια Αντιμικροβιακής Χημειοθεραπείας
2002
Σεμινάρια Καρδιοαναπνευστικής Ανάνηψης
2001
Σχολείο Καταδυτικής και Υπερβαρικής Ιατρικής
2015-2016
Εξειδίκευση στην Καρδιακή Ανεπάρκεια Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό»
2011-2012
Εξειδίκευση στις Νεώτερες Τεχνικές των Υπερήχων (Department of Circulation and Medical Imaging, Faculty of Medicine, Karolinska University of Science and Technology) Sweden
2008-2010
Εκπαίδευση στους υπερήχους καρδιάς και στην Καρδιακή Ανεπάρκεια (Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»)
2006-2010
Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»
2004-2008
Ειδίκευση στην Καρδιολογία (Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»)
2002-2003
Ειδίκευση στην Παθολογία (Α΄ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»)
2000-2001
Δίοπος Ιατρός, Ελληνικό Πολεµικό Ναυτικό, Νοσοκομείο Πόρου
1999-2000
Ιατρός στο Κέντρο Υγείας Κάτω Κλειτορίας – Γ.Ν.Π. Αγ. Ανδρέας
1992-1999
Φοιτητής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
1999
Τρίµηνο Παθολογίας στα πλαίσια εκπλήρωσης Υπηρεσίας Υπαίθρου στο Γ.Ν.Π. Αγ. Ανδρέας
2015
Τίτλος Εξειδίκευσης στην καρδιακή ανεπάρκεια Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό»
2014
Τίτλος Εξειδίκευσης Υπερήχων Καρωτίδων: Carotid Ultrasound Course Royal Society of Medicine London, UK
2010
Διδακτορική Διατριβή: Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών, Μάρτιος 2010. Θέμα: Η συμβολή της ηχωκαρδιογραφίας κόπωσης στην εκτίµηση της βαρύτητας της στεφανιαίας νόσου, Βαθμός: «Άριστα»
2009
Άδεια Διενέργειας Υπερήχων Καρδιάς: Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2009
Απόκτηση Ελληνικού Διπλώματος Εξειδίκευσης στις Νεώτερες Τεχνικές των Υπερήχων: [µυοκαρδιακής απεικόνισης-ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραµόρφωση (2-D Speckle Tracking), στη Δυναµική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), στην χρήση παραγόντων αντίθεσης και την εκτίµηση της στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής] Υπουργείο Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης
2008
Τίτλος Ειδίκευσης: Καρδιολογία, Νομαρχία Δυτικής Αττικής
1999
Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος: Νομαρχία Δυτικής Αττικής
1999
Πτυχίο Ιατρικής: Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών, Βαθμός: «Λίαν Καλώς».
1991
Απολυτήριο Λυκείου: 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, Βαθμός: «Άριστα»
Προπτυχιακή – Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση
2016 έως σήμερα
Διδασκαλία στο μάθημα της Καρδιολογίας στους φοιτητές του 5ου έτους στο EUC
2008-2014
Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Β ΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής).
2008-2014
Συμμετοχή στην κλινική άσκηση των φοιτητών του 5ου έτους της Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών στα πλαίσια του προπτυχιακού μαθήματος «Καρδιολογία» (Β’ Καρδιολογική Κλινική, 2008-2014).
2008-2014
Διδασκαλία από αμφιθεάτρου και κλινική άσκηση στους υπερήχους σε ειδικευόμενους Ιατρούς της Καρδιολογίας της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών (Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, 2008–2014).
2000-2001
Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία- Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία).
2017
Braunwald 10th edition (2017) chapters:
2004
Βιβλίο ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής στην παθολογία.
Τίτλος: «Παθολογία Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής»
Εκδόσεις Κένταυρος 2004.
2009
Συμμετοχή στη συγγραφή, επιστημονική επιμέλεια και διόρθωση του βιβλίου Καρδιολογίας που διατίθεται για τους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών “ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ” Τόμοι Ι,ΙΙ,ΙΙΙ .
Κύριος Συγγραφέας: Κρεμαστινός Δημήτρης Καθηγητής Καρδιολογίας.
Έτος έκδοσης: 2009. Εκδόσεις Πασχαλίδη.
Συγγραφή των κεφαλαίων: Οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, Οξεία στεφανιαία συνδρομή χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος.
2010
Διδακτορική Διατριβή, Απρίλιος 2010
Θέμα: «Η συμβολή της ηχωκαρδιογραφίας κόπωσης στην εκτίμηση της βαρύτητας της στεφανιαίας νόσου».
2013
Συμμετοχή στη συγγραφή, επιστημονική επιμέλεια και διόρθωση του βιβλίο Καρδιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής που διατίθεται για τους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κύριος Συγγραφέας: Μαρία Αναστασίου – Νανά, Καθηγήτρια Καρδιολογίας.
Έτος έκδοσης: 2013. Εκδόσεις Πασχαλίδη.
Συγγραφή του κεφαλαίου: Ενδοκαρδίτιδα
2018
Κύριος Ερευνητής –« Μη παρεμβατική πολυκεντρική μελέτη για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της ροσουβαστατίνης (PLATOREL) σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (μελέτη Platinum). Χορηγός εταιρεία Elpen.
2018
Συνερευνητής στη Μελέτη παρατήρησης της χρήσης του Repatha σε Ευρωπαίους ασθενείς με υπερλιπιδαιμία μέσω σειριακής ανασκόπησης του ιατρικού τους φακέλου. Χορηγός εταιρεία Amgen
2017
Κύριος Ερευνητής-«Μη παρεμβατική μελέτη για την εκτίμηση της πραγματικής φροντίδας – Περιγραφή της αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας στην Ευρώπη (Assessment of Real LIfe cAre – Describing EuropeaN Heart FailurE Management) (μελέτη ARIADNE)». Χορηγός εταιρεία Novartis.
2016
Κύριος Ερευνητής-«Μη παρεμβατική κλινική μελέτη ασθενών Μετά Από Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο στην Ελλάδα με κωδικό: ¨ΜΚ-0653Α-840/PACSS». Χορηγός εταιρεία MSD.
2016
Κύριος Ερευνητής-«Πολυκεντρική, ανοικτή προοπτική μελέτη παρατήρησης με τίτλο: «Μελέτη ΠΑΓΟΔΑ-Επίδραση Πιταβαστατίνης ή Ατορβαστατίνης στη Γλυκόζη Ορού μετρίου ως πολύ σοβαρού κινδύνου για ανάπτυξη Σακχαρώδη Διαβήτη Ασθενών» Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης. Χορηγός εταιρεία EMRI.
2016
Κύριος Ερευνητής-«Μια Προοπτική, Πολυκεντρική Μελέτη Παρατήρησης για τον Έλεγχο της Επίδρασης της Από του Στόματος Φλεκαϊνίδης Παρατεταμένη Αποδέσμευσης Flecardia στην Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Κολπική Μαρμαρυγή στην Ελλάδα – Η μελέτη REFLEC-CR». Χορηγός εταιρεία Winmedica.
2016
Κύριος Ερευνητής-« Ευρωπαϊκή συγκριτική, προοπτική μελέτη παρατήρησης, διάρκειας τριών ετών πάνω στην ασφάλεια της σταθερής δόσης συνδυασμού πραβαστατίνης 40 mg/φαινοφιμπράτης 160 mg (Pravafenix®) έναντι μόνο στατίνης σε πραγματική κλινική πρακτική» . Χορηγός εταιρεία SMB Laboratories.
2015
Κύριος Ερευνητής-«Προοπτική μελέτη παρατήρησης για την αξιολόγηση συμμόρφωσης των ασθενών στο Irbersartan Actavis ή Ibersartan HCT Actavis στην καθ΄ημέρα κλινική πράξη». Χορηγός εταιρεία Becro.
2015
Κύριος Ερευνητής-«Μη παρεμβατική προοπτική διαχρονική μελέτη φάσης IV με τίτλο ¨Η χρήση της Ρανολαζίνης στη θεραπεία της Σταθερής Στηθάγχης –RANGER¨». Χορηγός εταιρεία Menarini.
2015
Κύριος Ερευνητής-«Επιδημιολογική μελέτη για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής μέσω διαδικασίας διαλογής κατά την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας {HomeAF]». Χορηγός εταιρεία Pfizer.
1. Σύγχρονη Οργάνωση
Στη Β΄ Καρδιολογική κλινική περιλαμβάνονται τα εξής τμήματα:
• Τμήμα προληπτικής καρδιολογίας που περιλαμβάνει:
Ιατρείο προαθλητικού ελέγχου
Ιατρείο αρτηριακής υπέρτασης
Ιατρείο λιπιδαιμικού ελέγχου
Ιατρείο στεφανιαίας νόσου
Ιατρείο κολπικής μαρμαρυγής
• Τμήμα καρδιακής ανεπάρκειας που περιλαμβάνει:
Ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας
Ιατρείο πνευμονικής υπέρτασης και συστηματικών νοσημάτων
Ιατρείο καρδιο-ογκολογίας
Ιατρείο μυοκαρδιοπαθειών
• Τμήμα αναίμακτων απεικονιστικών τεχνικών που περιλαμβάνει:
Υπερηχοκαρδιογραφικό εργαστήριο
Εργαστήριο δοκιμασίας κόπωσης
Σπινθηρογραφήματα του μυοκαρδίου
• Τμήμα γυναικείων καρδιολογικών νοσημάτων (γυναικείας καρδιάς) που περιλαμβάνει:
Ιατρείο γυναικείας καρδιάς
Τμήμα άσκησης και αποκατάστασης
Ιατρείο καρδιακής άσκησης
Ιατρείο διακοπής καπνίσματος
2.Ερευνητική Δραστηριότητα
Η Β΄ Καρδιολογική κλινική του ΕΝΗC αποτελεί μια απο τις πρωτοπόρες ερευνητικές μονάδες στον τομέα της καρδιακής ανεπάρκειας. Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί ένα από τα κέντρα αναφοράς νέων θεραπευτικών σκευασμάτων στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και συγκεκριμένα του φαρμάκου LCZ 696Β με συγκεκριμένο πρωτόκολλο, σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία παραγωγής του. Ειδικότερα συμμετέχει στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης του φαρμάκου LCZ 696Β.
3.Ημερίδες – Συνέδρια
Α. Η Β΄ Καρδιολογική κλινική του ENHC οργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στο Αμφιθέατρο του ENHC τις εξής ημερίδες:
Καρδιακή αποκατάσταση στην καρδιακή ανεπάρκεια, 29/10/2015
Κέντρο πρόληψης Γυναικείων Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, 26/02/2016
Συννοσηρότητες στην καρδιακή ανεπάρκεια, 22/03/2016
Αθλητική καρδιά, 12/04/2016
Γυναίκα και Κάπνισμα: Βλαβερές Συνέπειες 01/06/2018
Β. Η Β΄ Καρδιολογική Κλινική του ENHC διοργάνωσε επιστημονική διημερίδα με θέμα «Εξελίξεις στην Καρδιολογία», 30/09-01/10-2016
4.Εκπαιδευτικό Έργο
Α. Στο εκπαιδευτικό έργο της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ENHC περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια από τα στελέχη της, ενδεικτικά αναφέρονται κάποια:
Αιμοδυναμικές μετρήσεις πιέσεων καρδιακών κοιλοτήτων
Οξεοβασική ισορροπία
Βαλβιδοπάθειες: πότε οδηγείται ο ασθενής σε επέμβαση?
Διαχείριση λοιμώξεων καρδιολογικών ασθενών
Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια
Νεότερα υπολιπιδαιμικά φάρμακα-κατευθυντήριες οδηγίες
Καρδιο-ογκολογία
Ανθεκτική καρδιακή ανεπάρκεια
Μικτές βαλβιδοπάθειες
Κρυπτογενές αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από τη σκοπιά του καρδιολόγου
Κατευθυντήριες οδηγίες στην πνευμονική υπέρταση
Καρδιά και συστηματικά νοσήματα
Νεότερα δεδομένα στις μυοκαρδιοπάθειες
Β. Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Επαγγελμάτων Υγείας -Preceptorship
19-23/06/2017
Η Β΄ Καρδιολογική κλινική του ENHC διοργάνωσε και συντόνισε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης ειδικευμένων ιατρών στην καρδιακή ανεπάρκεια. Η δομή του προγράμματος περιλάμβανε ομιλίες – εισηγήσεις από εξειδικευμένους διακεκριμένους καρδιολόγους στην Καρδιακή Ανεπάρκεια, κλινική άσκηση και παρουσίαση κλινικών περιστατικών.
17-28/07/2017
Πρόγραμμα παρακολούθησης / πρακτικής εμπειρίας (Internship) Αμερικάνων φοιτητών Atlantis. Έντεκα pre-med φοιτητές, από εξέχοντα Πανεπιστήμια της Αμερικής, μέσω του προγράμματος Atlantis Project σε συνεργασία με το AHEPA παρακολούθησαν την καθημερινή ιατρική πρακτική στα εξωτερικά ιατρεία και την Κλινική του Β΄ Καρδιολογικού Τμήματος.
23-27/10/2017
Η Β΄ Καρδιολογική κλινική του ENHC διοργάνωσε και συντόνισε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης ειδικευμένων ιατρών στην καρδιακή ανεπάρκεια και τις συννοσηρότητες. Η δομή του προγράμματος περιλάμβανε ομιλίες – εισηγήσεις από εξειδικευμένους διακεκριμένους καρδιολόγους στην Καρδιακή Ανεπάρκεια, κλινική άσκηση και παρουσίαση κλινικών περιστατικών.
20-22/06/2018
Η Β΄ Καρδιολογική κλινική του ENHC διοργάνωσε και συντόνισε το τριήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης ειδικευμένων ιατρών στην καρδιακή ανεπάρκεια, τη δυσλιπιδαιμία και την αρτηριακή υπέρταση. Η δομή του προγράμματος περιλάμβανε ομιλίες – εισηγήσεις από εξειδικευμένους διακεκριμένους καρδιολόγους στην Καρδιακή Ανεπάρκεια, κλινική άσκηση και παρουσίαση κλινικών περιστατικών.
12-14/12/2018
Η Β΄ Καρδιολογική κλινική του ENHC διοργάνωσε και συντόνισε το τριήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης ειδικευμένων ιατρών στην καρδιακή ανεπάρκεια, τη δυσλιπιδαιμία και την αρτηριακή υπέρταση. Η δομή του προγράμματος περιλάμβανε ομιλίες – εισηγήσεις από εξειδικευμένους διακεκριμένους καρδιολόγους στην Καρδιακή Ανεπάρκεια, κλινική άσκηση και παρουσίαση κλινικών περιστατικών.
5.Κοινωνικές Δράσεις
Η Β΄ Καρδιολογική κλινική του ENHC συνεπής στην ανταπόδοση παροχών στην κοινωνία οργάνωσε κοινωνικές δράσεις , μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:
Εβδομάδα στεφανιαίας νόσου με ειδικές προσφορές διαγνωστικών εξετάσεων (Σεπτέμβριος 2015)
Μήνας γυναικείας καρδιάς με ειδικές προσφορές διαγνωστικών ελέγχων (Μάρτιος 2016)
Προαθλητικός έλεγχος Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας με ειδικές προσφορές διαγνωστικών ελέγχων
Προαθλητικός έλεγχος σε συνεργασία με το Τμήμα Κολύμβησης του Παναθηναϊκού, σε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στο «Τρόπαιο Παναθηναϊκού 2017» και τους συγγενείς τους ( 21-22 Ιανουαρίου 2017)
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς με ειδικό πακέτο προληπτικού Καρδιολογικού Ελέγχου (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2017)
6.Συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια
Ως Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου φιλοξενήσαμε στην Β’ Καρδιολογική κλινική για την πρακτική τους εκπαίδευση τους 5ετής φοιτητές της Ιατρικής. Οι φοιτητές παρακολούθησαν μαθήματα στο Αμφιθέατρο καθώς και τις εργασίες των εξωτερικών ιατρείων και της κλινικής.
Ολυμπιονικών 180 – 182 (παράλληλος Λ. Κηφισίας)
2ος όροφος, 15451 Νέο Ψυχικό
Τ: 217 7221009
Κ: 6981049098
E: cardio@tsougos.gr
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα & Παρασκευή 10.00 – 18.00
Τετάρτη 14.00 – 22.00
Νηλέως 20, 118 51 Αθήνα
Τ: 217 7221009
Κ: 6981049098
E: cardio@tsougos.gr
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη 12.00 -18.00
Γραφείο Διευθυντή Δρ. Ηλία Τσούγκου
Γραμματεία ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής
Τ: 2106867349
E: ITsougkos@hygeia.gr
Ολυμπιονικών 180 – 182 (παράλληλος Λ. Κηφισίας)
2ος όροφος, 15451
Νέο Ψυχικό
Τ: 217 7221009
Κ: 6981049098
E: cardio@tsougos.gr
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα & Παρασκευή 10.00 – 18.00
Τετάρτη 14.00 – 22.00
Τ: 217 7221009
F: 215 2157949
K: 6981 049098
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη 12.00 -18.00
Γραφείο Διευθυντή Δρ. Ηλία Τσούγκου
Γραμματεία ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής
Τ: 2106867349
E: ITsougkos@hygeia.gr
2015-2016
Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια στην Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό» με κλινικά, και ερευνητικά καθήκοντα (Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης – ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής.
Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/05/2015 έως 28/06/2016.
2013 – 2014
Ειδικός Καρδιολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σύμφωνα με τον νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24/30-1-2013, τ. Α΄), άρθρο 34 “Θέματα ΑΕΙ”, παρ. 16.
2010–2014
Καρδιολόγος Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”. Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”
2010–2012
Βασικός ερευνητής στη μελέτη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Η μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια». Υπότροφος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
2008–2014
Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής)
2008–2013
Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», με κλινικά, ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα (θάλαμοι ασθενών, εξωτερικά ιατρεία, καταγραφή ασθενών και δημιουργία βάσης δεδομένων, σχεδιασμός και διεξαγωγή κλινικών μελετών, εκπαίδευση φοιτητών – Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής .
Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/10/2008 έως 28/02/2014.
2004-2008
Ειδικευόμενος στην Καρδιολογία, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»
2004-2004
Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό»
2002-2004
Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου, «Θριάσιο», Ελευσίνα, με κλινική και ερευνητική ενασχόληση στην υπέρταση (ερευνητικά πρωτόκολλα και πολυκεντρικές μελέτες για τη θεραπευτική δράση των σαρτανών, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Μελέτης ONTARGET TRANSCEND για την Υπέρταση)
2002-2003
Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Β’ Παθολογική Κλινική, Α’ Παθολογική Κλινική, Π. Γ. Ν. Ε. «Θριάσιο», Ελευσίνα
2001-2002
Στρατιωτική θητεία στο Ελληνικό Ναυτικό (Ιατρός Νοσοκομείου Πόρου, Τμήμα Επειγόντων και Παθολογικών Περιστατικών).
2001-2001
Ιατρός, Τμήμα Καταδυτικής και Υπερβατικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών
2001-2001
Ιατρός Κέντρου Εκπαίδευσης Κ.Ε.Π.Α.Λ. (Πολεμικό Ναυτικό)
2000-2001
Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία – Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία)
1999-2000
Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Κάτω Κλειτορίας, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών
1999-2000
Τρίμηνη εκπαίδευση (Παθολογία – Καρδιολογία – Χειρουργική), Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας «Ο Άγιος Ανδρέας»
Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και ενημερώσεις.