Τμήματα Ιατρείου Αποκατάστασης

jovana pap 
Συμβουλές για την καρδιακή αποκατάσταση ασθενών με στεφανιαία νόσο - καρδιακή ανεπάρκεια:
Αφορά ασθενείς με χρόνια σταθερή στηθάγχη (μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, ασθενείς που υποβλήθηκαν σε  αγγειοπλαστική ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη- by pass), ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, μετρίου βαθμού βαλβιδοπάθεια ή αντικατάσταση βαλβίδας, και τέλος ασθενείς με περιφερική αγγειοπάθεια.

Συμβουλές διακοπής καπνίσματος:
Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Ευθύνεται για το 1/5 των καρδιαγγειακών παθήσεων παγκοσμίως και για το 30-40% του συνόλου των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο.

Συμβουλές διατροφής - απώλειας βάρους:
Η παχυσαρκία είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ  αποτελεί και μείζονα παράγοντα κινδύνου για: σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο.

Προαθλητικός ελέγχος:
Παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη της συστηματικής άσκησης, έχει περιγραφεί αυξημένος κίνδυνος δυσάρεστων συμβάντων σε άτομα που συμμετέχουν κυρίως σε υψηλής έντασης σωματικές δραστηριότητες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξαντλητική προσπάθεια πυροδοτεί μηχανισμούς που οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο. Ο αιφνίδιος θάνατος συμβαίνει είτε κατά την διάρκεια είτε αμέσως μετά το πέρας της αθλητικής δραστηριότητας.  Έχει βρεθεί ότι οι έφηβοι και οι νέοι αθλητές έχουν 2,8 φορές αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν αιφνίδια συγκριτικά με τους αντίστοιχης ηλικίας νέους μη αθλητές. Άτομα που διάγουν καθιστική ζωή και συμμετέχουν περιστασιακά σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες φαίνεται ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ισχαιμικά επεισόδια ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο κατά την διάρκεια ή και μετά από την άσκηση. Ο ορθός και πλήρης περιοδικός έλεγχος της υγείας των αθλητών συμβάλλει στην εντόπιση των διαταραχών από τα διάφορα οργανικά συστήματα και ιδιαίτερα από το καρδιαγγειακό, ώστε με την κατάλληλη αντιμετώπιση να μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αιφνίδιου θανάτου.

Ψυχολογική υποστήριξη καρδιοπαθών:
Είναι συνηθισμένο ο καρδιοπαθής να εμφανίζει εναλλαγή συναισθημάτων. Κατά κανόνα ο ασθενής μετά από κάποιο καρδιαγγειακό συμβάν αισθάνεται ότι δεν θα μπορεί να επιτελέσει τις ίδιες εργασίες που συνήθιζε να κάνει, ανησυχεί μήπως πεθάνει και είναι θυμωμένος επειδή εμφάνισε καρδιολογικό πρόβλημα. Μπορεί να νιώθει αγχωμένος, στεναχωρημένος και κακοδιάθετος, όμως όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά. Είναι σημαντικό να μιλάτε για αυτά τα συναισθήματα με τους ειδικούς την οικογένεια και τους φίλους.

Συμβουλές για τον έλεγχο του διαβήτη:
Στα διαβητικά άτομα συχνά συνυπάρχουν: αρτηριακή υπέρταση, μειωμένη HDL (καλή-χοληστερόλη) σε συνδυασμό με αυξημένα τριγλυκερίδια, παχυσαρκία και “υπερπηκτική” κατάσταση, που προδιαθέτει σε αγγειακές παθήσεις.