Κολπική Μαρμαρυγή

 pulse

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή και γιατί είναι επικίνδυνη;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις συνηθέστερες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και αναφέρεται στον γενικό όρο αρρυθμία. Ως αρρυθμία χαρακτηρίζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο ρυθμός λειτουργίας της καρδιάς δεν είναι ρυθμικός. Πολλές φορές ο άρρωστος όταν καταφέρνει να ψηλαφά το σφυγμό του παρατηρεί ότι παρουσιάζει διακοπές και  αναφέρει συνήθως τρέμουλο στο στήθος ή κενά στον ρυθμό ή δύσπνοια.

Κατά τη διάρκεια της χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής ή του παροξυσμού της δημιουργούνται θρόμβοι μέσα στον αριστερό κόλπο ο οποίος πρακτικά δεν συστέλλεται. Οι θρόμβοι εκτοξεύονται προς τον εγκέφαλο ή άλλα μέρη του σώματος και δημιουργούν εμβολές (φράζοντας μικρές αρτηρίες) και εγκεφαλικά επεισόδια.

Maramrighi

 

Τι προκαλεί κολπική μαρμαρυγή και ποιες είναι οι μορφές της;

Συχνότερες αιτίες:

 1. Υπέρταση
 2. Στεφανιαία νόσος
 3. Βαλβιδοπάθεια
 4. Χρόνια νόσος των πνευμόνων
 5. Καρδιακή ανεπάρκεια - Μυοκαρδιοπάθεια
 6. Υπερθυρεοειδισμός
 7. Περικαρδίτιδα.

Στην πράξη υπάρχουν τρεις μορφές κολπικής μαρμαρυγής:

 1. Παροξυσμική: Διαρκεί λιγότερο από 1 εβδομάδα και αποκαθίσταται
 2. Εμμένουσα: Διαρκεί περισσότερο από 1 εβδομάδα και συνεχίζεται επ’ αόριστον χωρίς ιατρική παρέμβαση
 3. Χρόνια κολπική μαρμαρυγή

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής; 

Τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: Αίσθημα παλμών, φτερούγισμα, αίσθημα υπερκόπωσης, ζάλη, λιποθυμία, πόνο στον θώρακα, δύσπνοια. Συνήθως η κολπική μαρμαρυγή γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον άρρωστο λόγω του ότι εκδηλώνεται με μεγάλη ταχυκαρδία και ο άρρωστος αισθάνεται να αναπηδά η καρδιά του μέσα στο θώρακα ή αισθάνεται αίσθημα παλμών. Σε τουλάχιστον 10% των περιπτώσεων, καμία υποκείμενη καρδιοπάθεια δεν ανευρίσκεται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να σχετίζεται με αλκοόλ, κατάχρηση καφέ, ορισμένα φάρμακα, ηλεκτρολυτικές ή μεταβολικές διαταραχές, ή σοβαρές λοιμώξεις. Τέλος υπάρχουν οι περιπτώσεις εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, στις οποίες δεν ανευρίσκεται ούτε πρόβλημα καρδιάς ούτε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για μονήρη (lone) κολπική

Είναι επικίνδυνη η κολπική μαρμαρυγή;

Πολλοί άνθρωποι ζουν για χρόνια με κολπική μαρμαρυγή χωρίς προβλήματα. Σήμερα  είναι γνωστό ότι η χρόνια κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει τα εξής:
Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις είναι δυνατόν να εγκατασταθεί η κολπική μαρμαρυγή με 170-200 σφίξεις το λεπτό, οπότε ο ασθενής μπορεί να πάθει οξύ πνευμονικό οίδημα ή να πέσει δραματικά η πίεσή του και να λιποθυμήσει χάνοντας τις αισθήσεις του. Όμως η σοβαρότερη επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο Η χρόνια κολπική μαρμαρυγή χωρίς θεραπεία συνοδεύεται με αύξηση του κινδύνου για θάνατο.

Πώς διαγιγνώσκεται η κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή διαγιγνώσκεται με:

 • ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα)
 • Holter ρυθμού

Πώς θεραπεύεται η κολπική μαρμαρυγή;

Ο σκοπός της θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής είναι:

 • να επανέλθει φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.
 • να υπάρχει έλεγχος καρδιακής συχνότητας.
 • να προληφθεί η δημιουργία θρόμβων και η εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Φαρμακευτική αγωγή

Από πλευράς ιατρικής αντιμετώπισης η χορήγηση φαρμάκων που να διασφαλίζουν συχνότητα καρδιακών παλμών, που κυμαίνεται μεταξύ 70-90 αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Ο έλεγχος της καρδιακής συχνότητας μπορεί να γίνει με τη χορήγηση βήτα-αναστολέων και αναστολέων διαύλων ασβεστίου.

Παράλληλα χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα όπως η κουμαρίνη (Sintrom), που έχουν στόχο να μην αφήνουν το αίμα να πήζει μέσα στην καρδιά και να δημιουργούνται θρόμβοι, οπότε προφυλάσσεται ο ασθενής από την ανάπτυξη εγκεφαλικών επεισοδίων. Τέλος τρίτος στόχος είναι η ανάκτηση φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού με φάρμακα (αντιαρρυθμικά) όπως η προπαφενόνη, η σοταλόλη και η αμιωδαρόνη.

Χρήσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής

Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κολπικής μαρμαρυγής θα πρέπει:

 • να περιορίσουν ή και να διακόψουν την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη
 • να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ να είναι προσεκτικοί και
 • να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν λάβουν κάποιο φάρμακο καθώς ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό.

Παρεμβάσεις

Όταν τα φάρμακα αποδειχθούν ανίκανα να διορθώσουν ή να ελέγξουν την κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να χρειασθεί κάποια παρέμβαση:

Ηλεκτρική καρδιομετατροπή

Μετά τη χορήγηση μιας βραχείας δράσης αναισθησίας, χορηγείται ηλεκτρικό σοκ στο θωρακικό τοίχωμα το οποίο επαναφέρει το φυσιολογικό ρυθμό.

Κατάλυση με καθετήρα

Σε περιπτώσεις ασθενών πού εμφανίζουν πολύ συχνές υποτροπές οι οποίες δεν μπορούν να προληφθούν με φάρμακα, μπορεί να γίνει στο Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο μία ειδική επέμβαση που ονομάζεται κατάλυση (καυτηριασμός) των έκτοπων εστιών, πού πυροδοτούν την δημιουργία της Κολπικής Μαρμαρυγής. Δημιουργείται ουλή που σταματά όλα τα ερεθίσματα που πυροδοτούνται μέσα στην πνευμονική φλέβα και έτσι εμποδίζει την εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής.