Τ. 217 7221009    K. 6981049098    Ε. cardio@tsougos.gr   |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

Search
Search

Η διατροφή στη ζωή μας

Η διατροφή στη ζωή μας

Η διατροφή στη ζωή μας

Η διατροφή επηρεάζει τρεις βασικούς παράγοντες ιδιαίτερα σημαντικούς όσον αφορά τη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου. Επηρεάζει το βάρος του σώματος, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Όμως, είναι γνωστό ότι μπορεί κάποιος να τρώει υπερβολικά να μην παχαίνει, να τρώει ελεύθερα αλμυρά και λιπαρά, και η αρτηριακή του πίεση και οι τιμές της χοληστερίνης να βρίσκονται μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι επαγγελματίες αθλητές οι οποίοι έχουν ελεύθερο διαιτολόγιο υψηλό σε λιπαρά, με πρόσληψη πάνω από 10.000 kcal ημερησίως (φυσιολογική πρόσληψη θερμίδων περίπου 25000 kcal) εν τούτοις ούτε παχύσαρκοι είναι, ούτε υπερτασικοί, ούτε φυσικά πάσχουν από αθηροσκλήρωση!

Η διατροφή για να προκαλέσει κακό, χρειάζεται ελαττωματικά γονίδια και απουσία άσκησης. Έτσι λοιπόν οι υπεραθλητές, ενώ παραβιάζουν τον κανόνα, δεν φαίνεται να έχουν κανένα πρόβλημα.

Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στο μέσο άνθρωπο που δεν ασκείται, δεν κάνει την ζωή του Ολυμπιονίκη και φυσικά δεν είναι εφοδιασμένος με αντίστοιχα γονίδια.

Σωστή διατροφή δεν σημαίνει να προσέχει κανείς σχολαστικά τον αριθμό των θερμίδων που του αποδίδουν οι τροφές που τρώει. Το τελικό αποτέλεσμα για κάθε άνθρωπο εξαρτάται από τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνει μείον τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει κατά την άσκηση.

Ένα φυσιολογικός άνθρωπος πρέπει να προσλαμβάνει 2000-2500 θερμίδες, ενώ ο παχύσαρκος άνδρας περί τις 1800 θερμίδες και η παχύσαρκή γυναίκα περί τις 1500 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να απολαμβάνει την ποικιλία των τροφών σε ποσότητες μερίδων εστιατορίου με έμφαση στα:

  • δημητριακά
  • φρούτα
  • λαχανικά
  • γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά.

Από τα κρεατικά, θα πρέπει να επιλέγει τα άσπρα με προτίμηση στα ψάρια και στα πουλερικά. Σημαντικό ρόλο για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης για κάθε δίαιτα παίζει η ποσότητα του προσλαμβανομένου νατρίου (αλάτι). Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

  • Οι φρέσκες τροφές έχουν λιγότερο αλάτι συγκριτικά με τις επεξεργασμένες.
  • Η προσθήκη αλατιού στο φαγητό για να γίνει νοστιμότερο αποτελεί λάθος κίνηση.
  • Οι σάλτσες, τα τουρσιά, οι ελιές και το πικάντικο ψωμί αποτελούν πάντα πηγή αλατιού.

Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και ενημερώσεις.


2015-2016

Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια στην  Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό» με κλινικά, και ερευνητικά καθήκοντα  (Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης – ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική  Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας  εφεδρείας ταχυτήτων ροής.

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/05/2015 έως 28/06/2016.

2013 – 2014

Ειδικός Καρδιολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σύμφωνα με τον νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24/30-1-2013, τ. Α΄), άρθρο 34 “Θέματα ΑΕΙ”, παρ. 16.

  • Διενέργεια δυναμικής μελέτη των ασθενών για την ανάδειξη στεφανιαίας νόσου με την χρήση δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας
  • Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων [Καρδιολογική Κλινική (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”]
  • Μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler(TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής (Ερευνητική δραστηριότητα).

2010–2014

Καρδιολόγος Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης,  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”. Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”

2010–2012

Βασικός ερευνητής στη μελέτη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Η μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια». Υπότροφος της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

2008–2014

Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα  της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής)

2008–2013

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», με κλινικά, ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα (θάλαμοι ασθενών, εξωτερικά ιατρεία, καταγραφή ασθενών και δημιουργία βάσης    δεδομένων, σχεδιασμός και διεξαγωγή κλινικών μελετών, εκπαίδευση φοιτητών –   Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και   διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και  διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής .

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/10/2008 έως 28/02/2014.

2004-2008

Ειδικευόμενος στην Καρδιολογία, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»

2004-2004

Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου Α΄ Προπαιδευτικής  Παθολογικής Κλινικής  Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό»

2002-2004

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Μέλος Υπερτασικού  Ιατρείου, «Θριάσιο», Ελευσίνα, με κλινική και ερευνητική ενασχόληση στην υπέρταση (ερευνητικά πρωτόκολλα και πολυκεντρικές μελέτες για τη θεραπευτική δράση  των σαρτανών, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Μελέτης ONTARGET TRANSCEND για την Υπέρταση)

2002-2003

Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Β’ Παθολογική Κλινική, Α’ Παθολογική  Κλινική, Π. Γ. Ν. Ε. «Θριάσιο», Ελευσίνα

2001-2002

Στρατιωτική θητεία στο Ελληνικό Ναυτικό (Ιατρός Νοσοκομείου Πόρου,   Τμήμα Επειγόντων και Παθολογικών Περιστατικών).

2001-2001

Ιατρός, Τμήμα Καταδυτικής και Υπερβατικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

2001-2001

Ιατρός Κέντρου Εκπαίδευσης Κ.Ε.Π.Α.Λ. (Πολεμικό Ναυτικό)

2000-2001

Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία – Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία)

1999-2000

Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Κάτω Κλειτορίας, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

1999-2000

Τρίμηνη εκπαίδευση (Παθολογία – Καρδιολογία – Χειρουργική), Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας  «Ο Άγιος Ανδρέας»