24ωρη καταγραφή Αρτηριακής Πίεσης

operation-checkup

Τί είναι η 24ωρη καταγραφή της πίεσης?

Η 24ωρη καταγραφή της πίεσης, «holter πίεσης», είναι ένα φορητό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που μετράει αυτόματα την πίεση κάθε 20-30 λεπτά επί 24 ώρες. Αποτελείται από περιχειρίδα πιεσομέτρου που τυλίγεται στο βραχίονα και από μια μικρή συσκευή που συνδέεται με την περιχειρίδα και τοποθετείται στη ζώνη γύρω απο την μέση.

Πότε χρησιμοποιούμε την 24ωρη καταγραφή της πίεσης?

Σε μερικές περιπτώσεις είναι πραγματικά δύσσκολο  να αποφανθούμε αν υπάρχει πρόβλημα αρτηριακής υπέρτασης στον ασθενή μας , διοτι η πίεση του μπορεί να είναι ασταθής, ή  ο ασθενής επηρεάζεται από τη διαδικασία μέτρησης και λαμβάνουμε ψευδώς υψηλές τιμές (η αποκαλούμενη και υπέρταση της ‘άσπρης μπλούζας’). Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής παρέχει τη δυνατότητα πολλαπλών μετρήσεων της πίεσης. Έτσι αποκτάται πλήρης εικόνα της πίεσης στις συνηθισμένες συνθήκες μιας εργάσιμης μέρας, κατά τη διάρκεια της εργασίας, στο σπίτι και τον ύπνο.

Σε μερικές βέβαια περιπτώσεις πρέπει να διαπιστώσουμε διακυμάνσεις της πίεσης την ημέρα και την νύκτα (φυσιολογικά η πίεση μας είναι υψηλότερη την ημέρα). Η διακύμανση αυτή καταργείται συνήθως στη δευτερογενή υπέρταση. Το Holter πιέσεως είναι επίσης ιδανικό για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της εφαρμοζόμενης φαρμακευτικής αγωγής.