Το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ στο Α' ΤΡΟΠΑΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

icon pao

21-22 ΙΑΝ 2017
ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΟΑΚΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Πού οφείλεται η παχυσαρκία;
Η παχυσαρκία κατά κανόνα οφείλεται σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από τις τροφές, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης. Η άσκηση και η γυμναστική από μόνες τους δεν καταπολεμούν την παχυσαρκία εάν πρωτίστως δεν ελεγχθεί το διαιτολόγιο. Βέβαια, πέραν από τους δύο αυτούς παράγοντες, συμμετέχουν και τα γονίδια του παχύσαρκου. Γι' αυτόν άλλωστε τον λόγο χρειάζεται ριζική μεταβολή του τρόπου ζωής γενικότερα, όχι μόνο για να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία αλλά κυρίως για να διατηρηθεί το αρχικό αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι παχύσαρκοι, μετά την απώλεια πολλών κιλών, επανέρχονται στον προηγούμενο τρόπο ζωής τους, με αποτέλεσμα να ξαναπαίρνουν το βάρος που έχασαν.

Ποιά νοσήματα μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία;
Η παχυσαρκία θεωρείται σήμερα μέρος του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου, που δεν είναι τίποτα άλλο από τον συνδυασμό αυξημένων λιπιδίων στο αίμα, δηλαδή της χοληστερίνης ή των τριγλυκεριδίων, αυξημένης αρτηριακής πίεσης και αυξημένου σακχάρου. Στις περιπτώσεις αυτές, η παχυσαρκία συμβάλλει στο να αναπτυχθεί στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και υπνική άπνοια (διαταραχή της αναπνοής κατά τον ύπνο). Η εκδήλωση μάλιστα αιφνιδίου θανάτου αυξάνει στο παχύσαρκο άτομο κατά 40 φορές σε σχέση με το φυσιολογικό.

Πώς πρέπει να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία;
Eίναι λάθος να καταφύγει ο παχύσαρκος σε χειρουργική ή φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας του, προτού αποτύχει η φυσική προσπάθεια, γιατί και οι μέθοδοι αυτές δεν στερούνται σοβαρών παρενεργειών, που πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του παχύσαρκου. Στην προσπάθεια της απίσχνασης ενός παχύσαρκου πρέπει απαραίτητα να εντάσσεται και η συμβολή ενός ψυχολόγου ή ψυχιάτρου, προκειμένου να διατηρηθεί το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας. Εξυπακούεται ότι προτού κατηγορήσει κάποιος τον παχύσαρκο για τον τρόπο ζωής του, πρέπει να αποκλείσει σπάνιες παθολογικές περιπτώσεις, όπως π.χ. υποθυρεοειδισμό, πολυκυστικό σύνδρομο ωοθηκών κλπ. Τελικά για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα πρέπει πρώτα να μειωθούν οι προσλαμβανόμενες τροφές (εισαγωγή του παχυσάρκου σε δίαιτα με χαμηλές θερμίδες )και να αυξηθεί η κατανάλωση θερμίδων (συστηματική ασκηση οπως αερόβια γυμναστική) και ως τελική λύση να καταφέυγουμε σε πρακτικές όπως είναι το χειρουργείο και τα φάρμακα.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο αθλητισμός;
Τα αθλήματα με τους περισσότερους αιφνίδιους θανάτους κατά σειρά συχνότητας είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, ακολουθεί ο στίβος. Οι πιο συχνές παθήσεις που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, οι μυοκαρδίτιδες και οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών. Αντίθετα στους αθλούμενους ηλικίας άνω των 35 ετών πρώτη σε συχνότητα αιφνιδίου θανάτου είναι η στεφανιαία νόσος (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου). Κατά συνέπεια, οι αθλητές θα πρέπει να παρακολουθούνται από καρδιολόγο γιατί ευρισκόμενοι σε καθεστώς stress, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα από τον μη αθλητή να υποστούν σοβαρή καρδιακή προσβολή με απροσδιόριστες συνέπειες.
Πόσα είδη άσκησης υπάρχουν:

Η ισοτονική ή αερόβια άσκηση που απαιτεί περισσότερη κίνηση και λιγότερη δύναμη όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, ο χορός, η κολύμβηση είναι εξαιρετικές αερόβιες ασκήσεις. Η ισομετρική άσκηση που απαιτεί περισσότερη δύναμη (π.χ., βαράκια) και λιγότερη κίνηση. Ο συνδυασμός ήπιας ισομετρικής με τη συστηματική και μακροχρόνια άσκηση, βοηθά το αίμα περνώντας από τους πνεύμονες να παίρνει όλο και περισσότερο οξυγόνο και, μέσω της κυκλοφορίας, να το μεταφέρει στους ιστούς και σε όλα τα όργανα, επιτυγχάνοντας έτσι την καλύτερη αιμάτωσή τους.

Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση;

Η υπέρταση μπορεί να βλάψει:

  • τον εγκέφαλο (εσωτερική αιμορραγία, εγκεφαλικό επεισόδιο)

  • την καρδιά (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια)

  • τους νεφρούς (νεφρική ανεπάρκεια)

  • τους οφθαλμούς (θαμπή όραση)

Πως αντιμετωπίζεται;
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπέρτασης, αν δηλαδή είναι ήπια, μέτρια, σοβαρή ή πολύ σοβαρή, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου ζωής και λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων ή ακόμα και νοσηλεία.